Równanie trygonometryczne
Ka: Czy mógłby ktoś sprawdzić czy to jest poprawnie zrobione? Z gry dzięki

sin
2x − 8sinxcosx + 7cos
2x =0
(sinx−4cosx)
2 − 9cos
2x =0
(sinx−4cosx−3cosx)(sinx−4cosx+3cosx)=0
(sinx−7cosx)(sinx−cosx)=0
sinx−7cosx=0 lub sinx−cosx=0
z pierwszego mam:
sinx−7cosx=0, dzielę przez sinx obustronnie
| cosx | |
1=7 |
| , dzielę przez 7 |
| sinx | |
1 | |
| = ctgx, skąd otrzymuję, że |
7 | |
| 1 | |
x = α0+kπ, gdzie α0=ctg |
| |
| 7 | |
z drugiego mam, że
sinx=cosx
W podpowiedzi do zadania było napisane by zauważyć, że kπ nie jest rozwiązaniem równania i
podzielić przez sinx, czemu tak?