funkcja entier
Grzysś: y=sin[x]
Kolejne dzisiaj. Ktos pomoże kolejny raz?
9 paź 20:48
Grzysś: w przedziale xε(0,π)
9 paź 20:49
kochanus_niepospolitus:
narysuj
y = sinx dla x>0
i odbij tą część dla x<0
9 paź 20:49
kochanus_niepospolitus:
dla takiego przedziału sin[x] = sin(x)

no bo x>0
9 paź 20:49
'Leszek: Czy to [x] jest wartosc bezwzgledna , czy funkcja entre ! ( czyli wartosc calkowita nie
przekracajaca x ) ? ?
9 paź 20:55
Grzysś:

Chodzi mi o coś takiego. Mam coś podobnego w zeszycie tyle, że dla y=2
x i mam coś podobnego
zrobić dla tej funkcji
9 paź 20:55
Grzysś: o tą funkcję całkowitą
9 paź 20:56
'Leszek: Dobrze myslisz , zapoznaj sie z definicja funkcji f(x) = [ x ]
9 paź 21:00
kochanus_niepospolitus:

[x] = część całkowita liczby x
na niebiesko wykres y = sin[x] (na tle sin(x) )
9 paź 21:02
Mila:

x∊(0,1) ⇔[x]=0 sin0=0
x∊<1,2)⇔[x]=1 sin (1)≈0.8... najlepiej skorzystać z wykresu sinusa
x∊<2,3) ⇔[x]=2 sin (2)≈0.9
x∊<3,π)⇔[x]=3 sin(3)≈0.15
9 paź 21:08
Grzysś: Dzięki dzięki dzięki!
9 paź 21:29