Porcenty
Ania: Jaką kwotę wpłacono do Banku na okres jednego roku, jeżeli oprocentowanie wynosi 4% w stosunku
rocznym i po roku dopisano 320zł odsetek?
(PO POBRANIU PRZEZ BANK 20% PODATKU OD ODSETEK)
9 paź 20:42
kochanus_niepospolitus:
320 = 4%x*(1−20%)
czyli:
320 = 4%*80%*x
czyli:
320 = 3.2%*x
9 paź 20:44
yht:
podatek = 0,20*4% = 0,8%
rzeczywiste oprocentowanie = 4% − podatek = 4%−0,8% = 3,2%
x − wpłacona kwota
320 − odsetki
x − 100%
320 − 3,2 %
3,2x = 320*100
x = 10000 zł
Odp. Do banku wpłacono 10000 zł
9 paź 20:46