Liczby zespolone
beginneritstudent: Przedstaw podaną liczbę zespoloną w postaci trygonometrycznej: sinα+i*cosα
Z takimi prostymi typu 1+i gdzie są liczby rzeczywiste nie mam problemu, ale co zrobić z tym?
Czy ta alfa to w ogóle argument główny? Jak mam to traktować?
9 paź 20:33
kochanus_niepospolitus:
co
9 paź 20:37
beginneritstudent: Tak jak w treści.
Przedstaw podaną liczbę zespoloną w postaci trygonometrycznej: sinα+i*cosα
9 paź 20:38
kochanus_niepospolitus:
liczbę 1+i

na chłopski rozum ... kiedy sinα = cosα tak aby sinα + icosα = a + ia
oczywiście, wtedy gdy α = 45
o ... a jaką wartość mają wtedy funkcje trygonometryczne? sinα =
a więc:
1+i =
√2(sin 45
o + icos45
o)
9 paź 20:41
kochanus_niepospolitus:
ale przy 'trudniejszych' liczbach zespolonych musisz już zaznajomić się z (podaną na wykładzie)
'procedurą'
9 paź 20:41
'Leszek: a= sin α
b= cos α
| z | = √ a2 + b2 = 1
sin φ = b/| z |
cos φ = a/ | z |
z = | z | ( cos φ + i*sin φ ) = ........
9 paź 20:42
beginneritstudent: Liczbę sinα+i*cosα
Napisałem że z 1+i nie miałbym problemu
9 paź 20:42
beginneritstudent: Dziękuję 'Leszek, chyba rozumiem o co ci chodzi <3
9 paź 20:43
beginneritstudent: Czy powinno wyjść dokładnie to samo?
9 paź 21:02