geometria analityczna
Tomek: Witam potrzebuję pomoc w zadaniu o następującej treści: Na prostej y= x−2 wyznacz punkty A i B,
jeśli |AB| =10√2 i S=(3,1) jest środkiem odc. AB. Ktoś pomoże?
9 paź 20:32
kochanus_niepospolitus:
skoro S=(3,1) jest ŚRODKIEM odcinka AB to |AS| = |SB| = 5√2
jak wyznaczyć współrzędne odcinka (na jednej prostej) mając podaną odległość od drugiego końca
odcinka chyba znasz, prawda?!
9 paź 20:39
5-latek:

TO jest szkic do zadania
| | 1 | |
Jesli zakreslisz okrag z esroddka odcinka AB (z punktu S okrag o pronieu R= |
| |AB| to |
| | 2 | |
otrzymasz dwa punkty przecia sie okrgu z prosta
Wylicz te punkty
Rownanie okregu bedzie takie
(x−3)
2+(y−1)
2= (5
√2)
2
za y wstaw x−2 do rownania okregu i licz x
Z rownania prostej wylicz y
9 paź 20:43
Tomek: bardzo dziękuje za wyjaśnienie, teraz rozumiem
9 paź 21:19