Równanie trygonometryczne
Adam: Czy jest jakieś rozwiązanie tego równania trygonometrycznego?
Nie mam pojęcia co z tym zrobić i jak to udowodnić.
sinx+cos(x+y)=0
9 paź 20:16
5-latek: Nie wiem moze cos(x+y)= sin[90o−(x+y)]
9 paź 20:21
kochanus_niepospolitus:
ale co tutaj masz niby udowodnić

jest jakaś zależność pomiędzy x i y
9 paź 20:26
Adam: Mam udowodnić czy jest to prawdzwe czy fałszywe
9 paź 20:30
kochanus_niepospolitus:
ale czy masz jakąś zależność pomiędzy x i y podaną?
9 paź 20:42
kochanus_niepospolitus:
jeżeli nie ... to nie jest to prawda, niech x = 0o ; niech y = 0o
sin0o + cos(0o + 0o) = 0 + 1 = 1 ≠ 0
kooooniec
9 paź 20:43
Adam: dziki
9 paź 20:46
Bogdan:
sinx + cos(x + y) = 0 ⇒ cos(x + y) = −sinx ⇒ cos(x + y) = sin(−x)
| | π | |
cos(x + y) = cos( |
| − (−x)) |
| | 2 | |
| | π | | π | |
(1): x + y = |
| + x + k*2π lub (2): x + y = − |
| − x + k*2π, k∊ℂ |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
(1): y = |
| + k*2π lub (2): y = −2x − |
| + k*2π |
| | 2 | | 2 | |
Wykresami są linie proste
Przykłady:
| | π | | π | |
dla k = 0: (1): y = |
| lub (2): y = −2x − |
| , |
| | 2 | | 2 | |
Sprawdzenie:
| | π | |
(1): sinx + cos(x + |
| ) = sinx − sinx = 0 |
| | 2 | |
oraz
| | π | | π | | π | |
(2): sinx + cos(x − 2x − |
| ) = sinx + cos(−(x + |
| )) = sinx + cos(x + |
| ) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
= sinx − sinx = 0
Są oczywiście rozwiązania dla innych wartości k∊ℂ
9 paź 21:40