Interpretacja geometryczna wartości bezwzględnej
Arkadiusz: Narysuj wykers f(x) = | 2− |x−1| |
Krok po kroku, jak się to rozpisuje. Nie potrzebuje przekształcania funkcji poczynając od
f(x)=x tylko matematyczne rozwiazanie z założeniami.
Dziękuję
9 paź 20:00
kochanus_niepospolitus:
1)
narysuj d(x) = x−1
2)
nałóż wartość bezwzględną aby uzyskać g(x) = |x−1|
3)
odbij wykres względem osi OX, aby uzyskać h(x) = −|x−1|
4)
przesuń wykres o 2 jednostki do góry aby uzyskać n(x) = 2 − |x−1|
5)
nałóż wartość wartość bezwzględną aby otrzymać: f(x) = |2 − |x−1||
i tak właśnie narysujesz ten wykres
9 paź 20:05
kochanus_niepospolitus:
no i jeszcze krok (0)
narysuj s(x) = x
po czym przesuń o 1 jednostkę w dół otrzymując punkt (1) czyli d(x) = x−1
9 paź 20:05
Arkadiusz: OK, w zeszycie mam inny przykład i prosiłbym o analogię:
a) f(x) =x2 + 2|x| +1 =
{
x2 + 2x +1, gdy x>=0
x2 − 2x +1, gdy x<0
}
=
{
(x+1)2, gdy x>= 0
(x−1)2, gdy x<0
}
Kolejno rysowałem interpretacje graficzna tych rownan tj. dwie parabole. Krok ostatni to bylo
wyznaczenie i pokolorowanie odpowiednich czesci wykresu ale to w pelni jest zrozumiane.
Jedynie nie rozumiem w jaki sposob mam rozpisac to rownanie z samego poczatku f(x) = | 2− |x−1|
| rozpisujac je w klamrach.
9 paź 20:20
kochanus_niepospolitus:
dla x≥0 |x| = x
więc f(x) = x2 + 2*x + 1
dla x<0 |x| = −x
więc f(x) = x2 + 2*(−x) + 1
9 paź 20:25
5-latek: Chcial matematycznie to np przesuniecie to translacja o wektor czyli T i wektor
9 paź 20:25
Arkadiusz: kocanusniepospolitus:
teraz zrób identycznie, ale ten przykład:
f(x) = | 2− |x−1| |
9 paź 20:27
kochanus_niepospolitus:
a pffff
a na kiego grzyba

to baw się sam z warunkami i to rozpisuj ... mi się nie chce
9 paź 20:28
kochanus_niepospolitus:
ja Ci podałem MATEMATYCZNY sposób (poprzez przesunięcia o wektor, odbicia)
9 paź 20:29
Arkadiusz: To chociaż wytłumacz, jakie te warunki postawić i resztę sobie policzę. To jest jedyna
przeszkoda dla mnie − zrozumieć i dobrze postawić warunki.
9 paź 20:30
Arkadiusz: W każdym bądź razie − serdecznie dziękuję za szybkie odpowiedzi i pomoc w rozwiązaniu!
9 paź 20:47
kochanus_niepospolitus:
1)
niech x>1 niech x<1
wtedy |x−1| = x−1 wtedy |x−1| = 1 − x
f(x) = |3 − x| f(x) = |1 + x|
i dajesz kolejne warunki dla każdego z tych wariantów i otrzymujesz w sumie 4 przedziały
9 paź 20:53