matematykaszkolna.pl
Interpretacja geometryczna wartości bezwzględnej Arkadiusz: Narysuj wykers f(x) = | 2− |x−1| | Krok po kroku, jak się to rozpisuje. Nie potrzebuje przekształcania funkcji poczynając od f(x)=x tylko matematyczne rozwiazanie z założeniami. Dziękuję
9 paź 20:00
kochanus_niepospolitus: 1) narysuj d(x) = x−1 2) nałóż wartość bezwzględną aby uzyskać g(x) = |x−1| 3) odbij wykres względem osi OX, aby uzyskać h(x) = |x−1| 4) przesuń wykres o 2 jednostki do góry aby uzyskać n(x) = 2 − |x−1| 5) nałóż wartość wartość bezwzględną aby otrzymać: f(x) = |2 − |x−1|| i tak właśnie narysujesz ten wykres
9 paź 20:05
kochanus_niepospolitus: no i jeszcze krok (0) narysuj s(x) = x po czym przesuń o 1 jednostkę w dół otrzymując punkt (1) czyli d(x) = x−1
9 paź 20:05
Arkadiusz: OK, w zeszycie mam inny przykład i prosiłbym o analogię: a) f(x) =x2 + 2|x| +1 = { x2 + 2x +1, gdy x>=0 x2 − 2x +1, gdy x<0 } = { (x+1)2, gdy x>= 0 (x−1)2, gdy x<0 } Kolejno rysowałem interpretacje graficzna tych rownan tj. dwie parabole. Krok ostatni to bylo wyznaczenie i pokolorowanie odpowiednich czesci wykresu ale to w pelni jest zrozumiane. Jedynie nie rozumiem w jaki sposob mam rozpisac to rownanie z samego poczatku f(x) = | 2− |x−1| | rozpisujac je w klamrach.
9 paź 20:20
kochanus_niepospolitus: dla x≥0 |x| = x więc f(x) = x2 + 2*x + 1 dla x<0 |x| = x więc f(x) = x2 + 2*(−x) + 1
9 paź 20:25
5-latek: Chcial matematycznie to np przesuniecie to translacja o wektor czyli T i wektor
9 paź 20:25
Arkadiusz: kocanusniepospolitus: teraz zrób identycznie, ale ten przykład: f(x) = | 2− |x−1| |
9 paź 20:27
kochanus_niepospolitus: a pffff a na kiego grzyba to baw się sam z warunkami i to rozpisuj ... mi się nie chce
9 paź 20:28
kochanus_niepospolitus: ja Ci podałem MATEMATYCZNY sposób (poprzez przesunięcia o wektor, odbicia)
9 paź 20:29
Arkadiusz: To chociaż wytłumacz, jakie te warunki postawić i resztę sobie policzę. To jest jedyna przeszkoda dla mnie − zrozumieć i dobrze postawić warunki.
9 paź 20:30
Arkadiusz: W każdym bądź razie − serdecznie dziękuję za szybkie odpowiedzi i pomoc w rozwiązaniu!
9 paź 20:47
kochanus_niepospolitus: 1) niech x>1 niech x<1 wtedy |x−1| = x−1 wtedy |x−1| = 1 − x f(x) = |3 − x| f(x) = |1 + x| i dajesz kolejne warunki dla każdego z tych wariantów i otrzymujesz w sumie 4 przedziały
9 paź 20:53