Dowód ograniczenia ciągu zbieżnego w R
Skowron: Cześć! Miałem na wykładzie przeprowadzony dowód, że ciąg zbieżny w R jest ograniczony. Wygląda
to mniej więcej w ten sposób:
|an|=|an−g+g|≤|an−g|+|g| < 1+|g|, gdzie ∊=1, a g to granica ciągu an. Do tego momentu
rozumiem, ale następuje zapis:
M :=max(1+|g|,M0). Wtedy dla wszystkich n∈N mamy |an|≤ M, gdzie M0 to element największy w
zbiorze.
Nie rozumiem, skąd taki zapis M. Jest ktoś, kto byłby w stanie pomóc?
9 paź 19:48
kochanus_niepospolitus:

z tamtego szacowania wiesz, że od pewnego elementu wyrazu ciągu spełniają nierówność |a
n| < 1
+ |g| , jednak nie musi to być od razu.
Jak widzisz na rysunku ... wszystko na prawo od szarej linii mieści się w widełkach (e − g ; e
+ g) gdzie e=1, ale wcześniej niektóre wyrazy tegoż ciągu 'wyskakiwały' poza te widełki.
Wiemy, że takich wyrazów ciągu jest SKOŃCZONA liczba (bo tylko do np. n=10 będą one
wyskakiwały), więc możesz jednoznacznie wskazać wśród nich element największy i to będzie Twój
M
0
9 paź 20:15
kochanus_niepospolitus:
a taki prosty przykład ciągu w którym właśnie wartość największego elementu będzie
ograniczeniem:
| | 10 | |
an = |
| ... jak widzisz tutaj a1 = 10 ; g=0 ... więc pierwszy element nie będzie się |
| | n | |
łapał w tych widełkach (zresztą dopiero a
11 < 1 = 1 + |g| )
9 paź 20:20
Skowron: kochanusniepospolitus Dziękuję! Jesteś moim bohaterem!
9 paź 21:02
kochanus_niepospolitus:
oj tam od razu bohaterem ... przynajmniej przypomniały mi się pierwsze wykłady z profesorem
Gębą z analizy matematycznej

ach ten dreszczyk emocji

Szkoda, że już po pierwszym kole opadł
9 paź 21:04
Skowron: Nie brzmi to zachęcająco, a analiza i tak nie jest moim ulubieńcem, jak widać zresztą.
9 paź 21:25