Funkcja liniowa - uklad rownan
Kajkoszy: Wyznacz w zależności od stałych rzeczywistych a,b liczbe rozwiązan układu równań.
| ⎧ | |x+y| +|x−y|=2a | |
| ⎩ | y−b=|x−b| |
|
Chciałbym spróbować zrobić to metodą wyznaczników, jednak nie wiem jak przekształcić te
równania w funkcje liniową
Mila:

a≥0
1)a=0
|x+y|+|x−y|=0
y−b=|x−b|
x+y=0 i x−y=0
−x=y i x=y
x=0, y=0 i b= −|b|⇔b=0
a=0 i b=0 jedno rozwiązanie ,
a=0 , b≠0 brak rozwiązań.
2)
a>0
|x+y|+|x−y|=2a
y=|x−b|+b ⇔
f(x)=|x| przesuwamy wykres tej funkcji o wektor [b,b] ,
brzeg kwadratu ( obwód) o boku a jest wykresem dla punktów spełniających (1) równanie
a) b=0 są dwa rozwiązania
x=−a, y=a lub x=a, y=a
b) b=a jest jedno rozwiązanie
c) dla każdego rogu ustal zależność, najlepiej na tym konkretnym przypadku
d)
b>a brak rozwiązań
e) b<−a
próbuj dalej sam,