matematyka
wiewioor : Dwa pytania ile to pochodna z e2 bo ja napisałem ze 0 i chyba zostało mi policzone jako źle
i czy ktos potrafi dowieść ze 4n−1 gdy podstawimy jakąkolwiek liczbe całkowita za n da nam
zawsze liczbe podzielną przez 3
28 sty 19:43
AS:
Odpowiadam na pierwsze pytanie
e2 jest wartością stałą,tym samym pochodna jest równa 0
Odpowiadam na drugie pytanie
Traktuję 4n − 1 jako ciąg,tym samym n należy do liczb naturalnych
4n − 1 = (3 + 1)n − 1 = 3n + 3n−1 + 3n−2 +...+ 3 + 1 − 1 =
3n + 3n−1 + 3n−2 +...+ 3
a ten wielomian jest podzielny przez 3 gdyż każdy element wielomianu
jest podzielny przez 3
28 sty 19:52
wiewioor : dzięki wielkie
28 sty 20:01