Logarytmy i funkcje wykładnicze
Michał:

Hej

Piszę w sprawie paru drobnych problemów(log i funkcja wykładnicza), gdyby ktoś miał czas
i pomógł mi je rowiązać będe wdzięczny.
1.określ dziedzinę funkcji f i naszkicuj wykres, odczytaj miejsca zerowe, przedziały
monotoiczności
f(x) =log
12(|x|+1)
D:
x+1>0 −x+1>0
x>−1 x<1
D: R
rys chyba jak ten wyzej tylko problem taki ze w książce odp jest bez tego fragemntu ktory
przyjmuje wartości funkcji dodatnie

czemu tak? Czemu wykres w 0 jest jakby odbiciem?
2. Podaj liczbe roziwazan równania w zależnosci od parametru m
|log x
2|+4 =m
2
Jak do tego podejsc nie wiem za bardzo jak zinterpretowac ten "m
2" bo wykres to wykres rosnący
funkcji tryg tylko przesunięty w lewo o 4 pozycje na osi, po czym wartosci ujemne zamienione
są na dodatnie. I co z tym teraz skoro mamy m
2 ?
3. Rozwiąz graficznie rownanie.
log
12 (x+1) = −
23x //w tym nie za bardzo wiem co zrogić z prawą stroną równania..
Jakies rady?
4. f(x)=4−2
x odczytaj zbiór wartosci
Nic prostszego, wystarczy machnąc sobie wykres i odczytać, a pytanie jak mam to odczytać z
równania, bez użycia wykresu na którym widać?
Na ten moment to tyle

jestem w trakcie robienia zadań, więc z czasem może coś dorzucę, gdyby
ktoś miął pomysł odnośnie któregoś z podpunktów i chciałby się nim podzielić będę bardzo
wdzięczny za każdą pomoc.
Michał: | 2 | |
Myslac nad 3 doszedłem do wniosku ze jedyne sensowne posunięcie to przeniesienie − |
| x na |
| 3 | |
druga strone zamiienie na log i połączenie tych dwóch... problmem jest jednak wtedy
stworzenie takiego log gdyż podczas jego tworzenie musimy spotęgować liczbę do
23 co
jest problematyczne, nie wiem jak moglbym to zrobić

Jakies rady, dobrze mysle ?
A co do 4 pomysalem sobie ze moge zrobic po prostu nierownosc i ja obliczyc i tez otrzymam
jakis tam zbiór, choć na dluzszą mete chyba mija się z celem :x robienie, tego więc jak by
ktoś miał jakieś rady inne, chętnie posłucham.
Reszta zadań nadal mam pustke w glowe jak się za nie zabrac =) Jak na coś wpadnę będę dawał
znać, a póki co dobranoc.