matematykaszkolna.pl
Logarytmy i funkcje wykładnicze Michał: rysunekHej emotka Piszę w sprawie paru drobnych problemów(log i funkcja wykładnicza), gdyby ktoś miał czas i pomógł mi je rowiązać będe wdzięczny. 1.określ dziedzinę funkcji f i naszkicuj wykres, odczytaj miejsca zerowe, przedziały monotoiczności f(x) =log12(|x|+1) D: x+1>0 −x+1>0 x>−1 x<1 D: R rys chyba jak ten wyzej tylko problem taki ze w książce odp jest bez tego fragemntu ktory przyjmuje wartości funkcji dodatnie czemu tak? Czemu wykres w 0 jest jakby odbiciem? 2. Podaj liczbe roziwazan równania w zależnosci od parametru m |log x2|+4 =m2 Jak do tego podejsc nie wiem za bardzo jak zinterpretowac ten "m2" bo wykres to wykres rosnący funkcji tryg tylko przesunięty w lewo o 4 pozycje na osi, po czym wartosci ujemne zamienione są na dodatnie. I co z tym teraz skoro mamy m2 ? 3. Rozwiąz graficznie rownanie. log12 (x+1) = −23x //w tym nie za bardzo wiem co zrogić z prawą stroną równania.. Jakies rady? 4. f(x)=4−2x odczytaj zbiór wartosci Nic prostszego, wystarczy machnąc sobie wykres i odczytać, a pytanie jak mam to odczytać z równania, bez użycia wykresu na którym widać? Na ten moment to tyle emotka jestem w trakcie robienia zadań, więc z czasem może coś dorzucę, gdyby ktoś miął pomysł odnośnie któregoś z podpunktów i chciałby się nim podzielić będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc.
9 paź 19:39
Michał:
 2 
Myslac nad 3 doszedłem do wniosku ze jedyne sensowne posunięcie to przeniesienie −

x na
 3 
druga strone zamiienie na log i połączenie tych dwóch... problmem jest jednak wtedy stworzenie takiego log gdyż podczas jego tworzenie musimy spotęgować liczbę do 23 co jest problematyczne, nie wiem jak moglbym to zrobić Jakies rady, dobrze mysle ? A co do 4 pomysalem sobie ze moge zrobic po prostu nierownosc i ja obliczyc i tez otrzymam jakis tam zbiór, choć na dluzszą mete chyba mija się z celem :x robienie, tego więc jak by ktoś miał jakieś rady inne, chętnie posłucham. Reszta zadań nadal mam pustke w glowe jak się za nie zabrac =) Jak na coś wpadnę będę dawał znać, a póki co dobranoc.
9 paź 22:33
5-latek:
 2 
Przeciez w nr 3 mas znarysowac na jednym wykresie y= log0,5(x+1) i y= −

x (to funkcja
 3 
liniowa
9 paź 22:40
5-latek: Nr log z czego ? Nr 4 odczyatc z wykresu masz Albo pomyslec y=2x ma zbior wartosci (0,) y=−2x odbicie y=2x wgledem osi OX czyli y=−2x to zbior wartci (−,0) Teraz y=−2x+4 czyli podnosimy y=−2x o 4 jdnostki w gore po osi OY wiec zbiorem wartosci tej funkcji bedzie (−,4)
9 paź 22:50