Hej
Piszę w sprawie paru drobnych problemów(log i funkcja wykładnicza), gdyby ktoś miał czas
i pomógł mi je rowiązać będe wdzięczny.
1.określ dziedzinę funkcji f i naszkicuj wykres, odczytaj miejsca zerowe, przedziały
monotoiczności
f(x) =log12(|x|+1)
D:
x+1>0 −x+1>0
x>−1 x<1
D: R
rys chyba jak ten wyzej tylko problem taki ze w książce odp jest bez tego fragemntu ktory
przyjmuje wartości funkcji dodatnie
czemu tak? Czemu wykres w 0 jest jakby odbiciem?
2. Podaj liczbe roziwazan równania w zależnosci od parametru m
|log x2|+4 =m2
Jak do tego podejsc nie wiem za bardzo jak zinterpretowac ten "m2" bo wykres to wykres rosnący
funkcji tryg tylko przesunięty w lewo o 4 pozycje na osi, po czym wartosci ujemne zamienione
są na dodatnie. I co z tym teraz skoro mamy m2 ?
3. Rozwiąz graficznie rownanie.
log12 (x+1) = −23x //w tym nie za bardzo wiem co zrogić z prawą stroną równania..
Jakies rady?
4. f(x)=4−2x odczytaj zbiór wartosci
Nic prostszego, wystarczy machnąc sobie wykres i odczytać, a pytanie jak mam to odczytać z
równania, bez użycia wykresu na którym widać?
Na ten moment to tyle
jestem w trakcie robienia zadań, więc z czasem może coś dorzucę, gdyby
ktoś miął pomysł odnośnie któregoś z podpunktów i chciałby się nim podzielić będę bardzo
wdzięczny za każdą pomoc.
| 2 | ||
Myslac nad 3 doszedłem do wniosku ze jedyne sensowne posunięcie to przeniesienie − | x na | |
| 3 |
Jakies rady, dobrze mysle ?
A co do 4 pomysalem sobie ze moge zrobic po prostu nierownosc i ja obliczyc i tez otrzymam
jakis tam zbiór, choć na dluzszą mete chyba mija się z celem :x robienie, tego więc jak by
ktoś miał jakieś rady inne, chętnie posłucham.
Reszta zadań nadal mam pustke w glowe jak się za nie zabrac =) Jak na coś wpadnę będę dawał
znać, a póki co dobranoc.
| 2 | ||
Przeciez w nr 3 mas znarysowac na jednym wykresie y= log0,5(x+1) i y= − | x (to funkcja | |
| 3 |