Rozwiąż nierówność
Mati2402: log2(log3(x−1x+1)) < log12(log13(x+1x−1))
9 paź 19:31
Blee:
Masz chociaz zalozenia zrobione?
9 paź 19:36
5-latek: zamien prwy logarytn na logarytn o podsatwie 2
Pozniej to samo U{1}}{3}= 3
−1
9 paź 19:37
Blee:
Zauwaz ze log1/ab = − logab
9 paź 19:37
Jerzy:
Zacznij od ustalenia dziedziny, potem jedność podstaw.
9 paź 19:37
5-latek: Witaj
Blee
9 paź 19:37
Blee:
Witam 5−cio latka i Jerzego
To ja sobie uciekam do domu robic nalesniki
9 paź 19:39
Jerzy:
Witam
9 paź 19:42
Mati2402: Wyszło mi log
2(log
3(
x−1x+1)
2)<0
Co dalej
11 paź 09:19
Jerzy:
| | x−1 | |
A mnie wychodzi: log23( |
| ) − 1 < 0 |
| | x+1 | |
Pokaż swoje obliczenia
11 paź 09:28
Jerzy:
OK .. masz to samo, tylko źle zapisane. Cały logarytm jest w kwadracie, a nie sam argument.
Co dalej ? Prosto: (a2 − 1) < 0 ⇔ ( a + 1)(a − 1) < 0 ⇔ a ∊ (−1 ; 1)
11 paź 09:40
Mati2402: A co zrobiłeś z początkowym log2 ?
11 paź 09:45
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
log2a < log1/2a ⇔ log2a < log2a−1 ⇔ a < |
| ⇔ a − |
| < 0 ⇔ |
| | a | | a | |
⇔ (a
2 −1 )*a < 0 ⇔ a
2 − 1 < 0 ( bo a > 0 )
11 paź 09:50
Adamm: logarytm to funkcja ROSNĄCA dla podstawy >1
0=log21
oznacza to, że z log2y<log21 wynika y<1 (nie taka jest definicja funkcji rosnącej, ale
jeśli funkcja jest rosnąca, to z łatwością można wykazać, że implikacja w drugą stronę
również zachodzi, dlatego proszę nie komentować na ten temat)
11 paź 09:51