.
Estefan: Z tego samego miejsca wyruszyły dwa samochody w pewnym odstępie czasu, poruszając się z tym
samym przyspieszeniem. Po dwóch minutach od chwili wyruszenia drugi samochód przebył drogę
2,25 razy mniejszą od drogi przebytej przez pierwszy samochód do tego czasu. Po jakim czasie
wyjechał drugi samochód po pierwszym?
Da się to rozwiązać bez delty?
9 paź 19:28
'Leszek: S1 = at12 droga pierwszego samochodu
S2 = a(t1 − Δt)2 /g droga drugiego samochodu
dla t = t1 − Δt = 2 min = 120 s , S1 = 2,25 *S2 ⇒ t12 = 2,25*(t1 − Δt)2
t1 = 1,5*(t1 − Δt) ⇒t1 = 1,5*120 s = 180 s
Czyli : Δt = 0,5*t1/1,5 = 60 s
10 paź 20:42