równanie kwadratowe
eh: Właśnie powtarzam sobie funkcje kwadratowe
I mam taki przykład: x2−4x+2|x−2|+1>0
Chciałbym aby ktoś sprawdził czy mam dobrze:
|x−2| =
−(x−2), jeżeli x < 2
(x−2), jeżeli x ≥ 2
dla x ≥ 2:
x2 − 4x +2(x−2) +1 > 0
x2 − 2x − 3 > 0
√Δ = 4
x1 = −1
x2 = 3 ⇒ x ∊ <2; 3> aby f(x) > 0 dla x ≥ 2
dla x < 2:
x2 −4x −2(x−2) +1 > 0
x2 −6x +5 > 0
√Δ = 4
x1 = 1 ⇒ x ∊ <1; 2) aby f(x) > 0 dla x < 2
x2 = 5
dla x=0:
02 −4*0 +2(0 − 2) + 1 > 0
−3 > 0
sprzeczność
x ∊ <1; 3>
9 paź 19:18
eh: miała być *nierówność* kwadratowa w opisie, sorki
9 paź 19:18
karty do gry : |x − 2|2 + 2|x−2| − 3 > 0
(|x − 2| + 3)(|x − 2| − 1) > 0
|x − 2| > 1
−1< x − 2 < 1
1 < x < 3
Wychodzi na to, że masz dobrze (z dokładnością do nawiasów otwartych)
9 paź 19:21
===:

jeden błąd ... zapis przedziału
9 paź 19:27
eh: jak zapisać taki przedział?
9 paź 19:32
karty do gry : albo tak : (1,3)
albo tak ]1,3[
bądź tak : 1 < x < 3
Chodzi o to, że przedział ma być obustronnie otwarty.
9 paź 19:33
eh: A faktycznie, zapomniałem o znaku nierówności, dzięki!
9 paź 19:37