Funkcja liniowa - tekstowe
Kajkoszy: Suma cyfr liczby trzycyfrowej wynosi 9. Cyfa dziesiątek jest średnią arytmetyczna cyfr
jednostek i setek. Gdybyśmy przestawili cyfry dziesiątek i setek to otrzymalibyśmy liczbę o
180 więszką. Co to za liczba.
x−cyfra setek
y− cyfra dziesiątek
z− cyfra jedności
9 paź 19:03
Kajkoszy: Wiem, że : x+y+z=9 ∧ y=z+x2 i mam problem z ułożeniem do ostatniego zdania równania
9 paź 19:05
===:
100x+10y+z+180=100y+10x+z
9 paź 19:18
Kajkoszy: Dzieki wielkie! Wyszła mi liczba 135
9 paź 19:26
===:
9 paź 19:29
Kajkoszy: Jeszcze mam jedno: Na trasie z miasta A do miasta B znajduje się wzgórze. Samochód pod górę
jedzie z prędkością 25km/h a z góry z prędkością50 km/h . Czas podróży z A do B − wynosi 3.5 h
a z B do A − 4 h. Oblicz odległość między miastami A i B
9 paź 19:37
Eta:

Odległość między miastami s+w
| | s | | w | |
to z miasta A do B : |
| + |
| = 3,5 /*50 |
| | 25 | | 50 | |
| | w | | s | |
z miasta B do A : |
| + |
| =4 /*50 |
| | 25 | | 50 | |
2s+w=175
2w+s=200
Rozwiąż ten układ równań .....
otrzymasz s=50 km w=75 km to s+w=............
9 paź 21:23
Kajkoszy: @Eta dzięki wielkie!
10 paź 19:11