Geometria analityczna
Bartek: Geometria − proszę o pomoc.
Witam serdecznie, mam kilka zadań i prosił bym o sprawdzenie ich, a tam gdzie nie ma odpowiedzi
o napisanie, która jest poprawna.
1. Wektor v=(1,1,0) jest:
a) NIE | prostopadły do płaszczyzny −x+y−z+1=0
b) TAK | równoległy do płaszczyzny x+y−z+1=0
c) NIE WIEM |tworzy z płaszczyzną z=0 kąt zerowy
2. Wektory bazy kanonicznej e1=(1,0,0), e2=(0,1,0), e3=(0,0,1) spełniają warunek:
a) NIE WIEM | (e1 + e2) x e3 = 0
b) TAK | e1 x e3 = −e2
c) TAK? | <e1,e1> = 0 bo iloczyn wektorowy = (0,0,0)?
3. Równanie 2x2 + 3y2 + 1 = 0 opisuje:
a) NIE WIEM | elipse
b) NIE WIEM | hiperbole
c) NIE WIEM | zbiór pusty
4. Czy symetrie względem osi OX możemy opisać wzorem z −> iz ?
5. Krzywizna linii śrubowej:
a) NIE WIEM | jest taka sama w każdym punkcie
b) NIE WIEM | rośne do +∞, gdy krzywa oddala się do od początku układu.
c) NIE WIEM | maleje do 0, gdy krzywa oddala się od początku układu.
Pozdrawiam
9 paź 18:31
Blee: 1) c) skoro po 'z' wektor sie nie porusza (masz 0) to tworzy kat zerowy
9 paź 19:25
Mila:
3) zbiór pusty
2x2 + 3y2=−1 Lewa strona nieujemna , sprzeczność
9 paź 19:30
Bartek: dziękuje, a z resztą zadań ktoś może pomóc?
9 paź 20:02