Udowodnij
Michał: Udowodnij poniższą równość:
| | x − y | |
4√x − 4√y = |
| |
| | (4√x + 4√y)(√x + √y) | |
9 paź 18:18
karty do gry : (x−y) = (√x − √y)(√x + √y) = (4√x − 4√y)(4√x + 4√y)(√x + √y)
Ogólnie zadanie polega na dwukrotnym zastosowaniu wzoru a2 − b2
9 paź 18:31
Mila:
x>0 i y>0
| | (4√x+4√y) | |
(4√x−4√y)* |
| = |
| | (4√x+4√y) | |
| | 4√x2−4√y2 | | √x−√y | |
= |
| = |
| = |
| | (4√x+4√y) | | (4√x+4√y) | |
| | √x−√y | | √x+√y | |
= |
| * |
| = |
| | (4√x+4√y) | | √x+√y | |
9 paź 18:31
Michał: Dziękuję za pomoc.
9 paź 19:09