Wykaż że...
anonimowy: Witam mam problem z zadaniem, otóż mam wykazać że x+y=A, x2+y2=B. Wykaż że
x3+y3=12A(3B−A2)
Prosiłbym o wytłumaczenie wszystkiego po kolei.
9 paź 17:47
karty do gry : | | (x+y)2 − (x2 + y2) | |
x3 + y3 = (x+y)(x2 − xy + y2) = (x+y)[x2 + y2 − |
| ] =... |
| | 2 | |
9 paź 17:51
kochanus_niepospolitus:
x
3 + y
3 = (x+y)(x
2−xy+y
2) = (
x+y)(
x2 + y2 −xy) =
A*(
B − yx)
zastosowałem wzór skróconego mnożenia
i teraz zauważ, że:
A
2 = (x+y)
2 = x
2 + 2xy + y
2 = B + 2xy
czyli:
2xy = A
2 − B
podstawiamy
| | A2−B | | 1 | | 1 | |
x3 + y3 = A*(B − |
| ) = |
| A(2B − A2 + B) = |
| A(3B − A2) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
c.n.w.
9 paź 17:54
anonimowy: dobra rozumiem wyciągamy xy przed nawias stosujemy wzór skróconego mnożenia a dalej,,?
skąd ta 2 w mianowniku?
9 paź 17:54
anonimowy: a ok
9 paź 17:55