wyjaśnienie wyróżnika funkcji kwadratowej
eh: Witam, przychodzę z pytaniem, i szukam odpowiedzi która jednoznacznie powie mi co to jest Δ.
Otóż mamy zadanie z równaniem bądź nierównością kwadratową, aby je rozwiązać to obliczamy Δ, i
w magiczny sposób otrzymujemy ilość miejsc zerowych, które następnie obliczamy za pomocą
wzoru.
I właśnie dlaczego? Dlaczego wartość Δ o tym decyduję? Może mi to ktoś łopatologicznie
wytłumaczyć?
Chciałbym rozumieć co robię...
Wiem że wzór na deltę, otrzymujemy przekształcając w jakiś sposób wzór funkcji, ale wciąż mam
mętlik.
9 paź 17:42
karty do gry : f(x) = ax
2 + bx + c , a ≠ 0
f(x) = 0 −* szukamy miejsc zerowych
ax
2 + bx + c = 0
| | b | | b2 | | b2 | | c | |
x2 + |
| x + |
| − |
| + |
| = 0 |
| | a | | 4a2 | | 4a2 | | a | |
| | b | | b2 − 4ac | |
(x + |
| )2 = |
| |
| | 2a | | 4a2 | |
To równanie będzie miało rozwiązanie gdy jego prawa strona będzie większa bądź równa od 0.
Wystarczy zatem aby licznik ułamka z prawej strony był dodatni.
9 paź 17:48
5-latek: Duzo jest pisania i mozna sie pomylic
masz to tez wswojej ksiazce do matematyki pewnie
Jesli tam nie chccesz zagladnac to polecam ksiazke prof Krysickiego (nawet po przrtlumaczeniu
trafila na rynek niemiecki ) pt Isy i ygreki
Tam wszystko masz ladnie wyjasnione . MIlej lektury .
9 paź 17:50
g: Weź x1 i x2 policzone przy użyciu Δ i wstaw do wzoru (x−x1)*(x−x2). Wymnóż,
poprzekształcaj i dojdziesz do postaci ax2+bx+c. Będzie to dowód na to, że x1, x2
policzone w ten sposób są rzeczywiście pierwiastkami wielomianu.
9 paź 17:51
g: Drobna nieścisłość, powinno być a*(x−x1)*(x−x2).
9 paź 17:52
eh: Tylko skąd wziąłeś w trzeciej linijce:
+b24a2 − b24a2 ?
Wiem że to jest równe 0, ale dlaczego akurat te liczby?
PS. dlaczego moje formatowanie wygląda tak... jak wygląda, a twoje jest ładne?
9 paź 17:53
Mila:
ax
2+bx+c=0 , a≠0
| | b | | c | |
a*(x2+ |
| x+ |
| )=0 uzupełniamy dwa pierwsze wyrazy sumy do kwadratu dwumianu |
| | a | | a | |
| | b | | b2 | | c | |
a*[(x+ |
| )2− |
| + |
| ]=0⇔ |
| | 2a | | 4a2 | | a | |
| | b | | b2 | |
a*(x+ |
| )2= |
| −c /:a |
| | 2a | | 4a | |
aby istniało rozwiązanie w zbiorze R , to musi byc spełniony warunek:
b
2−4ac≥0
Szkoda, że nauczyciel nie wyprowadził tego na lekcji. ( albo nie uważałeś)
9 paź 17:55
eh: Dzięki Mila, niestety w mojej szkole jest tak że dostajesz wzory i masz je umieć i już, ale ja
także chciałbym to rozumieć.
Spróbuję zrozumieć te działania i ogarnąć dlaczego jest tak a nie inaczej, jakby coś to
napiszę.
9 paź 18:08
9 paź 18:13
eh: x = Δ−b24a2−x2
dobrze?
Ps 2. pytam ponownie, dlaczego mi się tak wszystko gniecie przy formatowaniu?
9 paź 18:22
9 paź 18:30
9 paź 18:37
Mila:
Do ułamków zastosuj dużą literę U.
Dalej lepiej zastosować wzór skróconego mnożenia:
| | b | | √Δ | | b | | √Δ | |
(x+ |
| − |
| )*(x+ |
| + |
| )=0 |
| | 2a | | 2a | | 2a | | 2a | |
stąd:
| | b | | √Δ | | b | | √Δ | |
(x+ |
| − |
| )=0 lub (x+ |
| + |
| )=0 |
| | 2a | | 2a | | 2a | | 2a | |
| | b | | √Δ | | b | | √Δ | |
x=− |
| + |
| lub x=− |
| − |
| |
| | 2a | | 2a | | 2a | | 2a | |
| | −b−√Δ | | −b+√Δ | |
x= |
| lub x= |
| |
| | 2a | | 2a | |
============================
9 paź 18:44
Mariusz:
ax
2+bx+c=a(x−x
1)(x−x
2)
ax
2+bx+c=a(x
2−x
2x−x
1x+x
1x
2)
ax
2+bx+c=a(x
2−(x
1+x
2)x+x
1x
2)
x
1−x
2=d
(x
1−x
2)
2=d
2
f
1(x
1,x
2)=x
1+x
2 jest funkcją symetryczną
f
2(x
1,x
2)=(x
1−x
2)
2 też jest funkcją symetryczną
(x
1+x
2)
2−4x
1x
2=d
2
Pomysł można uogólnić na równania trzeciego i czwartego stopnia
10 paź 21:31