INDUKCJA
babaWanga: Prosze o pomoc
Indukcja matematyczna
a1 = 12
an = an − 1 + 2n − 1, dla n ≥ 2
To pytanie polega na udowodnieniu, że an = n 2
, dla wszystkich n ≥ 1.
Wybierz opcje, które stanowią prawidłowy dowód indukcji, włączając. poprawne
argumenty.
Odpowiedz a:
Podstawa: a1 = 1 = 12 i a2 = 1 + 3 = 4 = 22
Założenie indukcji: an−1 = (n−1) 2
indukcja dla n ≥ 3 obowiazuje:
an = (n − 1)2 + 2n − 1, wedlug zalozenia indukcji
= n2
Odpowiedz b:
Podstawa: a1 = 1 = 12 i a2 = 1 + 3 = 4 = 22
Założenie indukcji: an−1 = (n−1) 2
indukcja: dla n ≥ 2 obowiazuje:
an+1 = an + 2(n + 1) − 1
= an + 2n + 1
= an−1 + 2n − 1 + 2n + 1
= an−1 + 4n
= (n − 1)2 + 4n,wedlug zalozenia indukcji
= (n + 1)2
Odpowiedz c:
Podstawa:a1 = 1 = 12
Założenie indukcji: an−1 = (n − 1)2
indukcja: dla n ≥ 2 obowiazuje:
an+1 = an + 2(n + 1) − 1
= an + 2n + 1
= an−1 + 2n − 1 + 2n + 1
= an−1 + 4n
= (n − 1)2 + 4n,wedlug zalozenia indukcji
= (n + 1)2
Odpowiedz d:
Podstawa: a2 = 1 + 3 = 4 = 22
Założenie indukcji: an−1 = (n − 1)2
indukcja: dla n ≥ 3 obowiazuje:
an = (n − 1)2 + 2n − 1, wedlug zalozenia indukcji
= n2
Odpowiedz e:
Podstawa: a1 = 1 = 12
Założenie indukcji: an+1 = (n + 1)2
indukcja: dla n ≥ 2 obowiazuje:
an = (n − 1)2 + 2n − 1, wedlug zalozenia indukcji
= n2
Odpowiedz f:
Podstawa: a1 = 1 = 12
Założenie indukcji: an−1 = (n − 1)2
indukcja:
dla n ≥ 2 obowiazuje:
an = (n − 1)2 + 2n − 1, wedlug zalozenia indukcji
= n2
Odpowiedz g:
Podstawa: a1 = 1 = 12
Założenie indukcji: an = n2
indukcja: dla n ≥ 1 obowiazuje:
an+1 = n2 + 2(n + 1) − 1,wedlug zalozenia indukcji
= (n + 1)2
Odpowiedz h:
Podstawa:a1 = 1 = 12
indukcja: dla n ≥ 2 obowiazuje:
an = an−1 + 2n − 1, wedlug zalozenia indukcji
= (n − 1)2 + 2n − 1= n2
9 paź 16:47
babaWanga: Moze jednak ktos by mi pomogl?
9 paź 20:28
kochanus_niepospolitus:
a) mamy tutaj 'skrót myślowy' − raczej nieprawidłowo
b) 'przeskok' z an−1 na an+1 − nieprawidłowo
c) jak wyżej
d) brak sprawdzenia a1 − nieprawidłowo
e) zakładamy an+1 a sprawdzamy an i stosujemy an−1 −−− nieprawidłowo
f) skrót myślowy jak w (a)
g) skrót myślowy jak w (a)
h) jest prawidłowo
9 paź 20:36
babaWanga: Super! Dziekuje!
9 paź 21:08