kwantyfikatory
babaWanga: Ktore sa prawdziwe?
1.a: ∀n ∈ Z: 2n > n + 2
1.b: ∃n ∈ Z: 2 | (3n + 1)
1.c: ∃k ∈ Z: ∀n ∈ Z: n = kn
1.d: ∃k ∈ Z: ∀n ∈ Z: 2 | (n + k)
1.e: ∀n ∈ Z: ∀k ∈ Z: (n > k ∨ k ≥ n)
b, d i e sa prawdziwe czyz nie

?
9 paź 15:52
iteRacja:
b, c, e prawda
9 paź 16:07
kochanus_niepospolitus:
b jest prawdziwe
c jest prawdziwe (niech k=1 ; wtedy masz n=n)
d NIE JEST prawdziwe (nie istnieje taki k, że n+k będzie zawsze liczbą parzystą)
e jest prawdziwe
9 paź 16:08
Maciek: k=n+2
9 paź 16:28
iteRacja:
@Maciek to wtedy powinno być
∀n ∈ Z: ∃k ∈ Z: 2 | (n + k)
9 paź 16:31
babaWanga: ok dziekuje
9 paź 16:48