Rozkład na czynniki
Galactus: Witam,
potrzebuje pomocy z dwoma przykładami żeby ogarnąć jak to działa:
Rozłożyć na czynniki wyrażenia:
a) xy + yz + x + z
b) a3 + b3 + c3 − 3abc
9 paź 15:00
iteRacja:
a/ np. można zacząć tak
xy + yz + x + z = xy+ x + yz + z = (xy+ x) + (yz + z) = x(y+ 1) + z(y + 1) = ...
9 paź 15:25
Mila:
(a+b)3=a3+3a2b+3ab2+b3
(a3 + b3 )+ c3 − 3abc=[a3+3a2b+3ab2+b3]+c3−3abc−3a2b−3ab2=
=[(a+b)3+c3]−3ab(c+a+b)= jeszcze raz stosujemy wzór na różnicę sześcianów
=(a+b+c)*[(a+b)2−(a+b)*c+c2)−3ab(a+b+c)=
=(a+b+c)*(a2+2ab+b2−ac−bc+c2−3ab)=
=(a+b+c)*(a2+b2+c2−ab−ac−bc)
9 paź 16:51
Mila:
Wzór na sumę sześcianów ma być.
9 paź 16:54