matematykaszkolna.pl
1.109 zbior zadan do matematyki OE Karolkivio: Zadanie 1.109 Rozwiąż równanie: d) |x|−2|x−4|=8−x F) 3|x|−|x+5|=x h) x+1−2|1−x|=|3−x| Prosze wytłumaczcie mi co sie robi gdy jest jakas liczba zaraz przed wartością bezwzględną i rozwiążcie przyklady ponizej. Z gory dzieki.
9 paź 14:26
Jerzy: Każdy przykład rozwiązujesz w przedziałach. d) x ∊ (− ;0) ; x ∊ [0;4) ; x ∊ [4;+) −x − 2( − x + 4) = 8 − 4 x − 2( − x + 4) = 8 − x x − 2(x − 4) = 8 −x
9 paź 14:29
karolkivio: To ze mam to równanie w tych trzech przedziałach rozwiazac to wiem, ale czy jezeli jak mam np. 2|x−4| to mam to podzielic obostronnie przez 3
9 paź 17:53
karolkivio: 2**
9 paź 17:54
5-latek: Wczoraj bylo 3 madrych a dzisiaj nastepne madre To wiem Czlowiek sie opisal to na pisalo To wiem , zamiast napisac o co mu chodzi . Powinien cie olac
9 paź 18:20
karolkivio: "5−latek: Wczoraj bylo 3 madrych a dzisiaj nastepne madre To wiem Czlowiek sie opisal to na pisalo To wiem , zamiast napisac o co mu chodzi . Powinien cie olac" A widzisz co jest w pierwszym wpisie "Prosze wytłumaczcie mi co sie robi gdy jest jakas liczba zaraz przed wartością bezwzględną". Nie pozdrawiam.
9 paź 19:11