1.109 zbior zadan do matematyki OE
Karolkivio: Zadanie 1.109 Rozwiąż równanie:
d) |x|−2|x−4|=8−x
F) 3|x|−|x+5|=x
h) x+1−2|1−x|=|3−x|
Prosze wytłumaczcie mi co sie robi gdy jest jakas liczba zaraz przed wartością bezwzględną i
rozwiążcie przyklady ponizej. Z gory dzieki.
9 paź 14:26
Jerzy:
Każdy przykład rozwiązujesz w przedziałach.
d) x ∊ (−∞ ;0) ; x ∊ [0;4) ; x ∊ [4;+∞)
−x − 2( − x + 4) = 8 − 4
x − 2( − x + 4) = 8 − x
x − 2(x − 4) = 8 −x
9 paź 14:29
karolkivio: To ze mam to równanie w tych trzech przedziałach rozwiazac to wiem, ale czy jezeli jak mam np.
2|x−4| to mam to podzielic obostronnie przez 3
9 paź 17:53
karolkivio: 2**
9 paź 17:54
5-latek: Wczoraj bylo 3 madrych a dzisiaj nastepne madre
To wiem
Czlowiek sie opisal to na pisalo To wiem , zamiast napisac o co mu chodzi .
Powinien cie olac
9 paź 18:20
karolkivio: "5−latek: Wczoraj bylo 3 madrych a dzisiaj nastepne madre
To wiem
Czlowiek sie opisal to na pisalo To wiem , zamiast napisac o co mu chodzi .
Powinien cie olac"
A widzisz co jest w pierwszym wpisie

"Prosze wytłumaczcie mi co sie robi gdy jest jakas
liczba zaraz przed wartością bezwzględną". Nie pozdrawiam.
9 paź 19:11