C
Kyle: Witam, wcześniej raczej nie miałem styczności z funkcją printf(), natomiast teraz muszę coś z
nią zrobić i na przykładzie musze zrozumieć co i jak tylko 1 rzeczy nie rozumiem
printf ( ”%s obliczen %d + %ld = %f” , ”Wynik” , x , y , s );
W efekcie powinienem dostać "Wynik obliczen 10 + 20 = 30.000000"
Rozumiem, że "%s ... %d + %ld = %f " są kodami formatującymi do "”Wynik” , x , y , s", ale
czemu słowo "obliczen" także nie jest jako argument tak jak "Wynik", czyli
printf ( ”%s %d + %ld = %f” , ”Wynik obliczen” , x , y , s ); albo
printf ( ”%s %s %d + %ld = %f” , ”Wynik ", "obliczen” , x , y , s );
To jakby raz, a jakby ktoś był miły jeszcze powiedzieć coś o tym:
#include <stdio.h>
int main( )
{
int x = 10;
long y = 20;
double s;
s = x + y;
printf ( ”%s obliczen %d + %ld = %f” , ”Wynik” , x , y , s );
}
to jest całość kodu na który analizuję, ale gdy próbuję go skompilować ( kod nie jest
oczywiście mój, tylko zamieszczony na stronie uczelni ) otrzymuję błąd : Stray 224 ( kilka
razy )
Troszkę się orzpisałem, ale chodzi tu tylko o kilka słów naprowadzenia. Bardzo by mi rozjaśniło
sprawę. Dziękuję
Kyle: Okej, zauważyłem, że prowadzący w kodzie wstawił ” zamiast ”. Takie podobne a psują cały kod.
Natomiast dalej nie rozumiem jak to wygląda z tym
printf ( ”%s obliczen %d + %ld = %f” , ”Wynik” , x , y , s );
dalczego to słowo "obliczen" jest tam gdzie jest a nei np w argumencie.
Jakby ktoś wiedział to dalej aktualne