matematykaszkolna.pl
C Kyle: Witam, wcześniej raczej nie miałem styczności z funkcją printf(), natomiast teraz muszę coś z nią zrobić i na przykładzie musze zrozumieć co i jak tylko 1 rzeczy nie rozumiem printf ( ”%s obliczen %d + %ld = %f” , ”Wynik” , x , y , s ); W efekcie powinienem dostać "Wynik obliczen 10 + 20 = 30.000000" Rozumiem, że "%s ... %d + %ld = %f " są kodami formatującymi do "”Wynik” , x , y , s", ale czemu słowo "obliczen" także nie jest jako argument tak jak "Wynik", czyli printf ( ”%s %d + %ld = %f” , ”Wynik obliczen” , x , y , s ); albo printf ( ”%s %s %d + %ld = %f” , ”Wynik ", "obliczen” , x , y , s ); To jakby raz, a jakby ktoś był miły jeszcze powiedzieć coś o tym: #include <stdio.h> int main( ) { int x = 10; long y = 20; double s; s = x + y; printf ( ”%s obliczen %d + %ld = %f” , ”Wynik” , x , y , s ); } to jest całość kodu na który analizuję, ale gdy próbuję go skompilować ( kod nie jest oczywiście mój, tylko zamieszczony na stronie uczelni ) otrzymuję błąd : Stray 224 ( kilka razy ) Troszkę się orzpisałem, ale chodzi tu tylko o kilka słów naprowadzenia. Bardzo by mi rozjaśniło sprawę. Dziękuję emotka
9 paź 13:48
Kyle: Okej, zauważyłem, że prowadzący w kodzie wstawił ” zamiast ”. Takie podobne a psują cały kod. Natomiast dalej nie rozumiem jak to wygląda z tym printf ( ”%s obliczen %d + %ld = %f” , ”Wynik” , x , y , s ); dalczego to słowo "obliczen" jest tam gdzie jest a nei np w argumencie. Jakby ktoś wiedział to dalej aktualne emotka
9 paź 14:06
Jacek: Tak działa funkcja printf(). Do pierwszego przecinka podajesz formatowanie i tekst jaki ma się wyświetlać między wartościami argumentow, a po przecinku podajesz w kolejności te argumenty.
9 paź 16:25
Kyle: Rozumiem, ale czemu w takim wypadku słowo "wynik" jest w tej drugiej czesci po przecinku. Przecież nie traktujemy go jako argumentu tylko jako zwyczajne slow"obliczen" ( które jest juz w 1 czesci przed przecinkiem) . O to dokladniej chodzilo.
9 paź 20:42