Trojkat foremny i r
5-latek:

ma taki problem
Majac dany pronien okregu wpisanego w trojkat foremny r= 2,5 mam obliczyc promien okregu
opisanego na tym trojkanie
Zastosuj tw o przyprostokatnej trojkata prostokatnego polozenej naprzeciw kata 30
o
ja wiem z e w takim trojkacie srodek okregu wpiasanego i opisanego leezy w tym samym miejscu
Ale zeby skorzystac z tego tw to musi byc
Kąt ACD=30
o musi byc rowny kątowi DAO
Tak samo kąt CAD= 60
o musi byc rowny kątowi AOD
Jesli bysmy skorzystali z tw o rownych kątach majacych ramiona odpowiednio prostopadle to
CD⊥AD ale juz AC nie jest prostopadle do AO wiec kat ACD nie jest rowny kątowi DAO
Czemu kaze autor skorzystac z tego twierdzenia o kątach w tym trojkacie ?
9 paź 10:57
Jerzy:
Cześć

Przyprostokatna leżąca naprzeciw kąta 30
0 jes połową przeciwprostokatnej.
9 paź 11:03
5-latek: dzien dobry
Jerzy 
Tylko w tym problem ze tak jak napisalem ze kat ACD≠katowi DAO ≠30
o
Albo ja czegos tutaj nie rozumiem
9 paź 11:08
bc: 5 latku wejdże na mój post, bo jestem w sytuacji potrzeby wielkiej, bardzo cię proszę
9 paź 11:09
Jerzy:
Trójkąt jest równoboczny , więc kąt ACD = 300 = kątowi DAO
9 paź 11:11
5-latek: Jerzy
na razie to zostawie bo nie bardzo rozumienm dlaczego
Jesliby ten punkt O byl blizej punktu C to wtedy te katy nie bylyby rowne (na bank
Przepraszam ze zawracam CI glowe z tym ale chce zrozumiec
TO zadanie jest z wielokatow foremnych .
9 paź 11:17
5-latek: Wracam do tego
9 paź 11:54
Jerzy:
Ja rozumiem,że w tym zadaniu masz wykazać,że środki sie pokrywają i dzielą wyskość
trójkąta w stosunku 2: 1
9 paź 11:55
Jerzy:
A jeśli tak, to |OB| = 2*|OD|
9 paź 11:56
Jerzy:
Możę inaczej ... odpowiedz sobie na pytanie, skad wiemy,że kąt DBO = 300 ?
9 paź 11:58
5-latek: Post 11 : 58
Ja wlasnie tego nie rozumiem bo te katy BCD i DBO nie maja odpowiednich ramion prostopadlych
zeby z tego wywnioskowac eto sa rowne katy
Widze tylko ze CDB i DBO to trojkaty prostokatne
9 paź 12:10
5-latek: Jestem
9 paź 12:11
Jerzy:
Gdzie leży środek okregu wpisanego w dowolny trójkąt ?
9 paź 12:11
Adamm: na przecięciu się jego dwusiecznych
9 paź 12:13
5-latek: Padlem

na przciecie sie dwusiecznych kata
Wiec ΔDOB jest prostokatny o katach 30
0, 60
o 90
o
9 paź 12:16
Jerzy:
No jasne
9 paź 12:17
5-latek: Witaj
Adamm
9 paź 12:24
5-latek: Ale dlaczego konkretnie? Bo nie rozumiem.
9 paź 15:45
Mila:
Autor chce, abyś wykorzystał związki między bokami w Δprostokątnym "ekierkowym": 90,60,30.
9 paź 16:11
5-latek: dzien dobry
Milu 
Ktos sie podszywa Bardzo nieladnie kolego/lkolezanko .
9 paź 16:30
iteRacja:
Witaj właściwy 5−latku ! To skutek Twojej popularności...
9 paź 16:35
5-latek: iteRacja
ja chyba jestem popularny ale w swoim zakladzie
Tam gdzie mnie postawia to robie (oprocz jednej maszyny) bo zeby na niej dobrze robic to
trzeba pracowac non stop na nie ze 3 lata
9 paź 18:39