matematykaszkolna.pl
Trojkat foremny i r 5-latek: rysunekma taki problem Majac dany pronien okregu wpisanego w trojkat foremny r= 2,5 mam obliczyc promien okregu opisanego na tym trojkanie Zastosuj tw o przyprostokatnej trojkata prostokatnego polozenej naprzeciw kata 30o ja wiem z e w takim trojkacie srodek okregu wpiasanego i opisanego leezy w tym samym miejscu Ale zeby skorzystac z tego tw to musi byc Kąt ACD=30o musi byc rowny kątowi DAO Tak samo kąt CAD= 60o musi byc rowny kątowi AOD Jesli bysmy skorzystali z tw o rownych kątach majacych ramiona odpowiednio prostopadle to CD⊥AD ale juz AC nie jest prostopadle do AO wiec kat ACD nie jest rowny kątowi DAO Czemu kaze autor skorzystac z tego twierdzenia o kątach w tym trojkacie ?
9 paź 10:57
Jerzy: Cześć emotka Przyprostokatna leżąca naprzeciw kąta 300 jes połową przeciwprostokatnej.
9 paź 11:03
5-latek: dzien dobry Jerzy emotka Tylko w tym problem ze tak jak napisalem ze kat ACD≠katowi DAO ≠30 o Albo ja czegos tutaj nie rozumiem
9 paź 11:08
bc: 5 latku wejdże na mój post, bo jestem w sytuacji potrzeby wielkiej, bardzo cię proszę
9 paź 11:09
Jerzy: Trójkąt jest równoboczny , więc kąt ACD = 300 = kątowi DAO
9 paź 11:11
5-latek: Jerzy na razie to zostawie bo nie bardzo rozumienm dlaczego Jesliby ten punkt O byl blizej punktu C to wtedy te katy nie bylyby rowne (na bank Przepraszam ze zawracam CI glowe z tym ale chce zrozumiec TO zadanie jest z wielokatow foremnych .
9 paź 11:17
5-latek: Wracam do tego
9 paź 11:54
Jerzy: Ja rozumiem,że w tym zadaniu masz wykazać,że środki sie pokrywają i dzielą wyskość trójkąta w stosunku 2: 1
9 paź 11:55
Jerzy: A jeśli tak, to |OB| = 2*|OD|
9 paź 11:56
Jerzy: Możę inaczej ... odpowiedz sobie na pytanie, skad wiemy,że kąt DBO = 300 ?
9 paź 11:58
5-latek: Post 11 : 58 Ja wlasnie tego nie rozumiem bo te katy BCD i DBO nie maja odpowiednich ramion prostopadlych zeby z tego wywnioskowac eto sa rowne katy Widze tylko ze CDB i DBO to trojkaty prostokatne
9 paź 12:10
5-latek: Jestem
9 paź 12:11
Jerzy: Gdzie leży środek okregu wpisanego w dowolny trójkąt ?
9 paź 12:11
Adamm: na przecięciu się jego dwusiecznych
9 paź 12:13
5-latek: Padlem na przciecie sie dwusiecznych kata Wiec ΔDOB jest prostokatny o katach 300, 60o 90o emotka
9 paź 12:16
Jerzy: No jasne emotka
9 paź 12:17
5-latek: Witaj Adamm emotka
9 paź 12:24
5-latek: Ale dlaczego konkretnie? Bo nie rozumiem.
9 paź 15:45
Mila: Autor chce, abyś wykorzystał związki między bokami w Δprostokątnym "ekierkowym": 90,60,30.
9 paź 16:11
5-latek: dzien dobry Milu emotka Ktos sie podszywa Bardzo nieladnie kolego/lkolezanko .
9 paź 16:30
iteRacja: Witaj właściwy 5−latku ! To skutek Twojej popularności...
9 paź 16:35
5-latek: iteRacja ja chyba jestem popularny ale w swoim zakladzie Tam gdzie mnie postawia to robie (oprocz jednej maszyny) bo zeby na niej dobrze robic to trzeba pracowac non stop na nie ze 3 lata
9 paź 18:39