log
mikus: Wyznacz funkcje odwrota do y = log (x −1) + 1
8 paź 23:27
kochanus_niepospolitus:
x = log(y−1) + 1
x − 1 = log(y−1)
ex−1 = y−1
y = ex−1 + 1
pamiętaj o odpowiednich założeniach
8 paź 23:31
walas: To tutej sa jakies zalozenia/
chyba x e R bo to przeciez logarytm
8 paź 23:37
5-latek: Bzdury
zalozenia co do liczby logarytmowanej funkcji wyjsciowej
8 paź 23:51
Jerzy:
Problem w tym , że to nie jest logarytm naturalny.
9 paź 08:20
'Leszek: y = log(x−1) +1
Dziedzina : x−1> 0 ⇒ x > 1
log(x−1) = y−1 ⇒ x−1 = 10y−1 ⇒ x = 10y−1 +1⇔ f−1(x) = 10x−1 +1 , funkcja odwrotna
9 paź 11:44