8 paź 23:15
5-latek: Przeciez mozesz wpisac na forum
Nalezy szanowac drugiego .
8 paź 23:18
bc: ale wystarczy kliknąć i już jest, i jest czytelniejsze
8 paź 23:22
5-latek: Zaryzykowalem dzisiaj bo kiedys z takiej strony zlapalem wirusa
w czym masz problem ? w rachunkach ?
8 paź 23:30
bc: nie musisz rezykować, bo masz podany adres, zapodaj to legalny żrodło, i pisze jego adres
a wirusy są niegrożne,
no bo nie wiem, jak to zrobić, jak jest f. kwadratowa to sobie narusje, wyznacze coś tam
i będzie, a tutaj, co to jest, jakieś dziadostawo
8 paź 23:37
5-latek: Zadne dziadostwo
Prosciejszsego zadania nie dostaniesz no chyba zeby pokolorowac sllonia
a) masz funkcje
y=−x+2 x∊<−1 3>
Wiesz eto funkcja liniowa wiec badasz na kincach przedzialu
x=−1
y= −(−1)+2= 1+2=3
x= 3
y= −3+2=−1
Ktora jest wieksza to max a ktora mniejszato nin
Napisz odpowiedz
Zrob tak samo zta funkcja wymierna
Napisz tez jak bedziesz robic/la z funkcja kwadratowa
Na koncu )
8 paź 23:49
bc: ale ja d nie umiem, a nie a
8 paź 23:54
5-latek:

To jest wykres tej funkcji
Teraz pomysl
na drugi raz pisz ktory nie rozumiesz (po co ja tyle pisalem ? Nie wiesz ?
9 paź 00:05
bc: ale było napisane na samym poczatku
9 paź 10:51
bc: a skąd ja mam wiedzieć jak wygglądda ta funkcja?
ona jest taka niefoermna, jak ją przekształicć aby dało się narysować albo wiedzieć jak wygląda
9 paź 10:55
5-latek: Dlaczego uczen liceum (a takim jestes pyta jak ma narysowc wykres funkcji ?
Zrob tabelke i narysuj .
Poza tym jakim skladnikiem roznia sie od siebie (x−1)2 i x2+1 ?
9 paź 11:11
bc: nie jestem w liceum, jestem na studiach, na pamietam jak to się robi
9 paź 11:17
bc: no ale co to ja mam zgadywać? i co jak to nie ma wzoru aby to narysować?
9 paź 11:18
5-latek: Poczekaj chwile . Jestem chory i muszse wziac tabetki
9 paź 11:20
Jerzy:
Napisz wzór funkcji.
9 paź 11:21
bc: chce miejsce zerowe to,
(x−1)2 / 1+ x2 =0
x2−2x+1=1+x2
−2x+1=x+x2
x=0
mi wyszlo ze miejsce zerwoe to 0
9 paź 11:21
bc: a jak mam wyznaczyć największa wartość funkcji?
9 paź 11:23
Jerzy:
Masz duże braki.
f(x) = 0 ⇔ ( x − 1)2 = 0 ⇔ x = 1
9 paź 11:24
Jerzy:
Słyszałeś coś o ekstremach lokalnych funkcji ?
9 paź 11:25
'Leszek: | | ( x − 1)2 | |
d) f(x) = |
| |
| | x2 + 1 | |
Dziedzina x ε R
| | ( x−1)2 | |
Miejsca zerowe : f(x) = 0 ⇔ |
| = 0 ⇔ (x−1)2 = 0 ⇒ x = 1 |
| | x2 +1 | |
9 paź 11:27
bc: helloł ale czemu wyrzuciłeś mianownik ?
9 paź 11:32
bc: o ku...... już wiem czemu mam żle,
9 paź 11:32
5-latek: Jerzy on/ona dopiero zaczal (tak mysle
Podsatw sobie kila wartosci x i policz y
x=5
wobec tego jak bedziemy zwiekszali argumenty czyli x to wartosc funkcji y bedzie sie
zblizala do
∞
Wezmy np x=−4
jesli bedziemy brac argumenty coraz mniejszse to znaczy x=−5 , x=−10 itd to zauwaz z ewykres
funkcji bedzie zblizal sie do (−
∞)
Wiec zeby wyznaczyc wartosc najmniejsza i najwieksza musisz sie obracac wokol zera
NO ale zobacz ze wzoru
dla x=0 masz y=0 i to jest wartosc najmniejsza
Najwieksza to podstaw np x=2 , x=−2 x=1 x=−1
Patrz na wzor funkcji
9 paź 11:39
Jerzy:
Nie sądzę. To raczej badanie funkcji i bez pochodnych oraz aymptot ani rusz.
9 paź 11:41
5-latek: | | P(x) | |
Wartosc wyrazenia wymiernego |
| =0 i Q(x)≠0 gdy P(x)=0 |
| | Q(x) | |
9 paź 11:41
Jerzy:
I a propos ... troche nie jest tak, jak napisałeś z tymi wartościami funkcji w +
∞ i w −
∞
9 paź 11:42
bc: dobra dziekuje
9 paź 11:44
5-latek: Pewnie mialobyc bedzie sie zblizal do osi OX ? Tak ?
9 paź 11:45
Jerzy:
Ta funkcja ma asymptotę poziomą: y = 1
9 paź 11:46
5-latek: Tak masz racje (zobaczylem na wykres z 0 : 05
9 paź 11:53