8 paź 23:07
Omikron: W liczniku zauważ wzór skróconego mnożenia, w mianowniku wyciągnij 2 przed nawias.
8 paź 23:09
5-latek: WItaj

Masz juz pomocnika wiec go teraz mecz (dopytuj czego nie rozumiesz
8 paź 23:11
Eta:

1/
√x2−6x+9= |x−3|
założenie ; x≠3
| | x−3 | | 1 | |
dla x>3 f(x)= |
| = |
| −−− f. stała |
| | 2(x−3) | | 2 | |
| | −(x−3) | | 1 | |
dla x<3 f(x)= |
| = − |
| −− f. stała |
| | 2(x−3) | | 2 | |
8 paź 23:13
bc: wow, czemu √x2−6x+9= |x−3|

?
i dlaczego dzielisz na pól ten przedzał? skąd wiesz że w tych 2 przykładach inaczej mogą się
zachowywać funkcja
8 paź 23:17
bc: √(x−3)2 =| x−3 | wiem
8 paź 23:21
Eta:
√a2=|a| to √(x−3)2=|x−3|
dla x=3 funkcja nie jest określona
dlatego rozpatrujemy przedziały
na prawo od trójki czyli dla x>3 wtedy |x−3|= x−3
na lewo od trójki czyli dla x<3 wtedy |x−3|= −x+3= −(x−3)
po uproszczeniu otrzymasz to co pisałam wyzej
dwie funkcje stałe
........................
jasne? czy jeszcze nie?
8 paź 23:24
bc: ale Df to R−{3} bo tak wynika z mianownika,
a ty rozpatrujesz od −oo do 3 i od 3 do +oo dlatego że to wynika z licznika (wartości
bezwzględnej?
8 paź 23:28