rozwiąż logarytm
franek: log32x+2log3x−8=0
podstawiłem literkę pomocniczą i wyszło mi t1=2 i t2=−4
wiem, że msze to podstawić ale nie wiem pod co pod ten pierwotny wzór z logarytmami czy pod w
zór z literką pomocniczą?
8 paź 22:34
Mila:
log
32x+2log
3x−8=0
x>0
log
3(x)=t
t
2+2t−8=0
Δ=36
t=−4 lub t=2
log
3(x)=−4 lub log
3(x)=2
x=3
−4 lub x=3
2
8 paź 22:38
5-latek: log3x=t pewnikiem tak podsatwiles
to wtedy
log3x= 2 to x= 32= ...
log3x= −4 to x= 3−4= ... (wszystko z definicji logarytmu
8 paź 22:40