indukcja matematyczna
babaWanga: Rozważmy ponownie rekurencyjną definicję z poprzedniego pytania:
a
1 = 1
2
a
n = a
n − 1 + 2n − 1, dla n ≥ 2
To pytanie polega na udowodnieniu, że a
n = n
2
, dla wszystkich n ≥ 1.
Wybierz opcje, które stanowią prawidłowy dowód indukcji, włączając. poprawne
argumenty.
Odpowiedz a:
Podstawa: a
1 = 1 = 1
2 i a
2 = 1 + 3 = 4 = 2
2
Założenie indukcji: a
n−1 = (n−1)
2
indukcja dla n ≥ 3 obowiazuje:
a
n = (n − 1)
2 + 2n − 1, wedlug zalozenia indukcji
= n
2
Odpowiedz b:
Podstawa: a
1 = 1 = 1
2 i a
2 = 1 + 3 = 4 = 2
2
Założenie indukcji: a
n−1 = (n−1)
2
indukcja: dla n ≥ 2 obowiazuje:
a
n+1 = a
n + 2(n + 1) − 1
= a
n + 2n + 1
= a
n−1 + 2n − 1 + 2n + 1
= a
n−1 + 4n
= (n − 1)
2 + 4n,wedlug zalozenia indukcji
= (n + 1)
2
Odpowiedz c:
Podstawa:a1 = 1 = 1
2
Założenie indukcji: a
n−1 = (n − 1)
2
indukcja: dla n ≥ 2 obowiazuje:
a
n+1 = a
n + 2(n + 1) − 1
= a
n + 2n + 1
= a
n−1 + 2n − 1 + 2n + 1
= a
n−1 + 4n
= (n − 1)
2 + 4n,wedlug zalozenia indukcji
= (n + 1)
2
Odpowiedz d:
Podstawa: a
2 = 1 + 3 = 4 = 2
2
Założenie indukcji: a
n−1 = (n − 1)
2
indukcja: dla n ≥ 3 obowiazuje:
a
n = (n − 1)
2 + 2n − 1, wedlug zalozenia indukcji
= n
2
Odpowiedz e:
Podstawa: a
1 = 1 = 1
2
Założenie indukcji: a
n+1 = (n + 1)
2
indukcja: dla n ≥ 2 obowiazuje:
a
n = (n − 1)
2 + 2n − 1, wedlug zalozenia indukcji
= n
2
Odpowiedz f:
Podstawa: a
1 = 1 = 1
2
Założenie indukcji: a
n−1 = (n − 1)
2
indukcja:
dla n ≥ 2 obowiazuje:
a
n = (n − 1)
2 + 2n − 1, wedlug zalozenia indukcji
= n
2
Odpowiedz g:
Podstawa: a
1 = 1 = 1
2
Założenie indukcji: a
n = n
2
indukcja: dla n ≥ 1 obowiazuje:
a
n+1 = n
2 + 2(n + 1) − 1,wedlug zalozenia indukcji
= (n + 1)
2
Odpowiedz h:
Podstawa:a1 = 1 = 1
2
indukcja: dla n ≥ 2 obowiazuje:
a
n = a
n−1 + 2n − 1, wedlug zalozenia indukcji
= (n − 1)
2 + 2n − 1= n
2
Wedlug mnie poprawne odpowiedzi to: d i e? Czy mam racje?
Z gory dziekuje za poswiecony czas