matematykaszkolna.pl
Katy w kole 5-latek: rysunekRozne punkty A i B naleza do okregu o(),r) W punkcie A poprowadzono stryczna do okregu ktora przechodzi przez punt C i C≠A Odcinek OC przecina dany okrag w punkcie D Oblcz miary kata BAC jesli kat AOB oparty na luku do krtorego na leza punty ACB ma miare a)40o b) 70o c) 90o d)150o i e)α Co zauwazyles Sformuluj odpowiednie twierdzenie TEra zjak mam znalez punkt C skoro styczna nie ptrzenie tego okregu w innym punkcie niz A
8 paź 21:39
5-latek: rysunekDo ktorego naleza punkty ADB ma byc Taki ma byc rysunek ?
8 paź 21:50
iteRacja: 5−latku jestem za (za tym że taki ma być rysunek) geometrii nigdy dosyć!
8 paź 22:16
5-latek: Dobry wieczor emotka Tak sobie pomyslalem ze wieczorami troche porobie zadan z geometrii
8 paź 22:20
iteRacja: A przy okazji udowodnisz takie popularne twierdzenie...
8 paź 22:40
5-latek: Ze kąt srodkowy jest dwa razy wiekszy od kąta wpisanego emotka Wlasnie to zauwazylem przed chwila
8 paź 22:42
iteRacja: dopisanego albo nazywa się to twierdzeniem o kącie między styczną a cięciwą gratulacji za ilość zadań, jakie przerabiasz!
8 paź 23:04
iteRacja: aha jeszcze lepsza nazwa to zdegenerowany kąt wpisany, ale to zniechęca do zajmowania się takim
8 paź 23:07
5-latek: Dzieki emotka Jutro Cie pomecze emotka Wczoraj Eta mnie przeczolgala z trojkata prostokatnego
8 paź 23:08
5-latek: Ale za to juz wiem ze jesli punkt stycznosci okregu wpisanego dzieli przeciwprostokatna na dwa odcinki dlugosci x i y to P= x*y emotka
8 paź 23:16
Eta: emotka na zdrowie emotka
8 paź 23:17
5-latek: dziekuje emotka
8 paź 23:19
5-latek: rysunekiteRacja . Dzien dobry emotka Mam w ksiazce inny dowod na to ze kat mierdzy cieciwa a styczna = 0,5 kata srodkowego Skorzystajmy z tego rysunku Dowod ∡BAC= 0,5 ∡AOB Prowadze prosta prostopadla do AB (czyli niech to bedzie nasze OC ) Podzielila ona kąt AOB na polowe (to wiadomo z wlasnosci trojkata rownaramiennego Wtedy ramiona kąta BAC (naszego szukanego ) sa odpowiecnio prostopadle do ramion kata AOC czyli AO⊥AC i AB⊥CO(to dopisalem sam z tego mam ze ∡BAC=∡AOC= 0,5 ∡AOB ckd Jednak u nas wcale tak nie musi byc Bo jesli spojrzymy na rysunek i ten odcinek OC nie bedzie prostopadly do AB o juz po moim dowodzie (czyli kicha jest
9 paź 17:13
5-latek:
9 paź 18:37
5-latek: Moze jednak ktos sprobuje mi to wytlumaczyc?
9 paź 20:48
5-latek: Przepraszam z epodbijam ale zalezy mi na tym
9 paź 22:12
5-latek:
9 paź 23:59
Eta: rysunek 1/ α+β=90o ⇒ β=90o−α 2/ 2β+x=180o ⇒ x= 180o−2β ⇒x=2α to α=0,5x
10 paź 12:02
5-latek: dziekuje Eta emotka
10 paź 12:53