Katy w kole
5-latek:

Rozne punkty A i B naleza do okregu o(),r) W punkcie A poprowadzono stryczna do okregu ktora
przechodzi przez punt C i C≠A
Odcinek OC przecina dany okrag w punkcie D
Oblcz miary kata BAC jesli kat AOB oparty na luku do krtorego na leza punty ACB ma miare
a)40
o b) 70
o c) 90
o d)150
o i e)α
Co zauwazyles Sformuluj odpowiednie twierdzenie
TEra zjak mam znalez punkt C skoro styczna nie ptrzenie tego okregu w innym punkcie niz A
8 paź 21:39
5-latek:

Do ktorego naleza punkty ADB ma byc
Taki ma byc rysunek ?
8 paź 21:50
iteRacja:
5−latku jestem za (za tym że taki ma być rysunek)
geometrii nigdy dosyć!
8 paź 22:16
5-latek: Dobry wieczor

Tak sobie pomyslalem ze wieczorami troche porobie zadan z geometrii
8 paź 22:20
iteRacja:
A przy okazji udowodnisz takie popularne twierdzenie...
8 paź 22:40
5-latek: Ze kąt srodkowy jest dwa razy wiekszy od kąta wpisanego

Wlasnie to zauwazylem przed chwila
8 paź 22:42
iteRacja:

dopisanego
albo nazywa się to twierdzeniem o kącie między styczną a cięciwą
gratulacji za ilość zadań, jakie przerabiasz!
8 paź 23:04
iteRacja:
aha jeszcze lepsza nazwa to zdegenerowany kąt wpisany, ale to zniechęca do zajmowania się takim
8 paź 23:07
5-latek: Dzieki

Jutro Cie pomecze

Wczoraj
Eta mnie przeczolgala z trojkata prostokatnego
8 paź 23:08
5-latek: Ale za to juz wiem ze jesli punkt stycznosci okregu wpisanego dzieli przeciwprostokatna na dwa
odcinki dlugosci x i y to
P= x*y
8 paź 23:16
Eta:

na zdrowie
8 paź 23:17
5-latek: dziekuje
8 paź 23:19
5-latek:
iteRacja . Dzien dobry

Mam w ksiazce inny dowod na to ze kat mierdzy cieciwa a styczna = 0,5 kata srodkowego
Skorzystajmy z tego rysunku
Dowod
∡BAC= 0,5 ∡AOB
Prowadze prosta prostopadla do AB (czyli niech to bedzie nasze OC )
Podzielila ona kąt AOB na polowe (to wiadomo z wlasnosci trojkata rownaramiennego
Wtedy ramiona kąta BAC (naszego szukanego ) sa odpowiecnio prostopadle do ramion kata AOC
czyli AO⊥AC i AB⊥CO(to dopisalem sam
z tego mam ze ∡BAC=∡AOC= 0,5 ∡AOB ckd
Jednak u nas wcale tak nie musi byc
Bo jesli spojrzymy na rysunek i ten odcinek OC nie bedzie prostopadly do AB o juz po moim
dowodzie
(czyli kicha jest
9 paź 17:13
5-latek:
9 paź 18:37
5-latek: Moze jednak ktos sprobuje mi to wytlumaczyc?
9 paź 20:48
5-latek: Przepraszam z epodbijam ale zalezy mi na tym
9 paź 22:12
5-latek:
9 paź 23:59
Eta:

1/ α+β=90
o ⇒ β=90
o−α
2/ 2β+x=180
o ⇒ x= 180
o−2β ⇒x=2α to α=0,5x
10 paź 12:02
5-latek: dziekuje
Eta
10 paź 12:53