zbiory
babaWanga: Prosze o sprawdzenie
Zalozmy, ze A, B, and C sa zbiorami. Ktore wyrazenie jest prawdziwe?
4.a:
_____
A ∪ B = A ∩ B __
4.b: A − B = A ∩ B
4.c: (A ∩ B) − C = (A − C) ∩ B
4.d: (A ∪ B) ∩ C = (A ∩ C) ∪ (B ∩ C)
4.e: (A ∪ B) − A = B
b,d,e sa prawdziwe, czyz nie?
8 paź 21:18
Adamm: kreska nad zbiorami oznacza dopełnienie?
8 paź 21:20
5-latek: Dostalem dzisiaj taka rade od Leszka
Najproscie to narysowac sobie zbiory i sprawdzic
8 paź 21:21
babaWanga: Tak, dopelnienie

Narysowalam, ale jeszcze pytam dla pewnosci
8 paź 22:02
babaWanga: Mam watpliwosci co do e no bo co gdy A i B maja czesc wspolna? Wtedy wyrazenie nie jest
prawdziwe? Jak myslicie?
8 paź 22:05
Adamm: a) nieprawda
b) prawda
c) prawda
d) prawda
e) nieprawda
8 paź 22:08
babaWanga: Adamm, a dlaczego C jest prawda? Lewa strona bez C,
a po prawej stronie skad wiesz, ze B nie ma zadnej czesci wspolnej z C?
8 paź 22:18
Adamm: (A∩B)∩C=A∩(B∩C)=A∩B∩C
oraz
A∩B=B∩A
no i
A−B=A∩B'
proste własności iloczynu
teraz rozpisz sobie c)
8 paź 22:20
Adamm: jeśli jeszcze masz pytania, może chcesz dowodu któreś z tych własności, to możesz zapytać
nie są takie trudne do udowodnienia (trzecia z nich to definicja różnicy zbiorów)
8 paź 22:23
babaWanga: juz rozumiem i widze ( narysowalam sobie) dzieki za odpowiedz
8 paź 22:30