liczna (1/√5-√3)^2 jest równa?
Ewelina: Mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać i wytłumaczyć?

(1/√5−√3)
2
8 paź 20:38
8 paź 20:45
x:
(a − b)
2 = a
2 + b
2 − 2ab
| | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| − 3)2 = ( |
| )2 + (√3)2 + 2 * |
| * (−√3) |
| | √5 | | √5 | | √5 | |
| | 1 | | 12 | | 1 | |
( |
| )2 = |
| = |
| |
| | √5 | | (√5)2 | | 5 | |
8 paź 20:48
x: na początku 2 linijki chciałem oczywiście napisać
| | 1 | | 1 | |
( |
| − √3)2 zamiast ( |
| − 3)2 |
| | √5 | | √5 | |
8 paź 20:49
'Leszek: | | 1 | |
Czy tez tak : ( |
| )2 ? jezeli tak to : |
| | √5 − √3 | |
Mnozymy wewnatrz nawiasu licznik i mianownik przez :
√5 +
√3
| | √5 + √3 | |
( |
| )2 = ....... |
| | 5−3 | |
8 paź 20:50
Ewelina: Nie tak ma być jak "5−latek napisał"
Ma być tak jak ja podałam czyli: (1/√5−√3)2
Nie wiem jak to tu napisać więc wytłumaczę:
w liczniku ma być tylko 1 a w mianowniku /√5−√3 i całość ma być podniesiona do potęgi
8 paź 20:51
5-latek: x a moz esie niepotrzbnie narobiles jesli to miaby byc tak
i pewnie tak ma byc wiec nalezalo poczekac
8 paź 20:52
Adamm: nawet jak nie potrafisz napisać ułamków, to dodaj nawias
(1/(√5−√3))2 <− tak by było poprawnie
8 paź 20:52
5-latek: No wlasnie
8 paź 20:53
'Leszek: | | 8 − 2√15 | | 4 − √15 | |
Jezeli moja wersja jest poprawna to ...= |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | |
8 paź 20:55
Ewelina: Leszek a mozesz to bardziej rozpisać?
8 paź 20:56
x: poruta
8 paź 20:59
'Leszek: Popatrz na moj wpis o 20.50
Podnioslem wedlug wzoru skroconego mnozenia ( a− b )2 = a2 −2ab + b2
8 paź 20:59
Eta:
| | 1 | | 1 | | 8+2√15 | | 8+2√15 | |
( |
| )2= |
| * |
| = |
| = |
| | √5−√3 | | 8−2√15 | | 8+2√15 | | 64−60 | |
8 paź 21:02
'Leszek: Sorry , blad w druku , w mianowniku powienien byc znak ( + ) wpis o 20.55 !
@Eta podala prawidlowy wynik !
8 paź 21:06