równanie pierwiastkowe
kasia: √3x−2 +
√x−1 =
√4x+1
gdyby były 2 pierwiastki, to podniosłabym to do potęgi 2, ale tutaj to głupoty wychodzą
8 paź 20:33
5-latek: To bedziesz dwa razy podnisic do potegi drugiej
8 paź 20:34
5-latek: ja bym to robil metoda starozytnych ale Ty wyznacz najpierw dziedzune
8 paź 20:35
kasia: A jak wyznaczyć dziedzinę?
Bo normalnie to: 3x−2 >= 0 i x−1>=0 i 4x+1 >=0, a tutaj też tak?
8 paź 20:37
Adamm: x≥1
3x−2+2√3x−2√x−1+x−1=4x+1
√3x−2√x−1=2
(3x−1)(x−1)=4
itd.
8 paź 20:37
Adamm: (3x−2)(x−1)=4
oczywiście
8 paź 20:43
Adamm: i to co napisałem, to nie jest metoda starożytnych
da się takie równania rozwiązać bez niej, tylko trzeba zrobić jakieś założenia w trakcie
rozwiązywania
8 paź 20:44
kasia: mi nie wychodziło, bo zapomniałam dopisać x −1 po podwojeniu tych pierwiastków ze wzoru,
dziękuję
gdy mam przyrównane dwa pierwiastki, jeden stopnia 3, a drugi 2, to wystarczy podnieść do
potęgi 6?
Dziedzina to wtedy tylko −> wyrażenie spod pierwiastka stopnia drugiego musi być >= 0
8 paź 20:46
Adamm: nie zagwarantuję że podziała, ale można spróbować
8 paź 20:49
kasia: a takie równanie:
√ x − 2√x − 1 + √x −1 = √ x +2√x − 1
w pierwszym i ostatnim pierwiastku jest: √x−1 pod pierwiastkiem dużym
Zalatuje mi jakąś zmienną pomocniczą chyba
8 paź 21:04
Adamm: można zauważyć
x−2√x−1=x−1−2√x−1+1=(√x−1−1)2
i podobnie
x+2√x−1=(√x−1+1)2
x≥1
t=√x−1
|t−1|+t=|t−1|
masz proste równanie
8 paź 21:08
Adamm: |t−1|+t=|t+1|, oczywiście
8 paź 21:08
kasia: dziękuję bardzo
8 paź 21:17