udowodnij ze
bartek12: Udowodnij, ze pierwisatek 3 stopnia z:
a)7
b)10
oraz pierwiastek 2 stopnia z
a)7
jest liczba niewymierna.
Prosze o pomoc
8 paź 20:28
Adamm: a) 3√7 jest pierwiastkiem wielomianu W(x)=x3−7
ale ten wielomian nie ma pierwiastków wymiernych, bo
W(1)=−6, W(−1)=−8, W(7)=336, W(−7)=350
wszystkie różne od 0
inne analogicznie
8 paź 20:33
bartek12: Dziękuję, a metodą dowodu nie wprost(zakladamy, ze jest wymierna) ktoś moglby zrobic?
8 paź 20:52
Adamm: 3√7=p/q, zakładamy że NWD(p, q)=1 (nie mają wspólnych dzielników)
7q3=p3
7|p3 ⇒ 7|p
p=7r
q3=49p3
7|q3 ⇒ 7|q
7 dzieli zarówno p jak i q, sprzeczność
8 paź 20:55
bartek12: Mam jeszcze pytanko jedno. Skąd wiemy, ze jezeli jakaś liczba x podniesiona do potegi n jest
podzielna przez jakas liczbe k to wtedy x rowniez jest podzielne przez k?
Bardzo zalezy mi na tej odpowiedzi
8 paź 21:45
Adamm: nie wiemy

tak naprawdę to nieprawda
tutaj to działa tylko dlatego, że "k" jest liczbą pierwszą
8 paź 21:50
Adamm: wiemy że q się rozkłada na czynniki pierwsze w jakiś tam określony sposób
i wśród tego rozkładu, jeśli nie ma 7, to wśród q3 również jej nie ma
czyli q3 nie mogłoby być podzielne przez 7
czyli mamy, jeśli q3 jest podzielne przez 7, to q również musi
jakoś tak to działa
8 paź 21:57
bartek12: Hmm zatem co w 2 podpunkcie gdy dojdę do 10q
3= p
3
8 paź 22:23
Adamm: 10 użyć nie możesz, ale np. 2 jest liczbą pierwszą
możesz kombinować z dwójką
8 paź 22:24
bartek12: Jeszcze jedno a np jak udowodni sposobem z wielomianem że np (pierwiastek drugiego stopnia z 3
+ pierwiastek drugiego stopnia z 8)
3 jest l niewymierna
9 paź 17:48