granica w punkcie
olka: czy mógłby mi proszę któs to rozwiązać i w skrócie wyjasnić? nie ywchodzi mi za bardzo i boje
sie troche tego −1 pod pierwiastkiem
x→−1
8 paź 20:26
Adamm: 1+x=(1−√−x)(1+√−x)
skracasz, granica = 2
8 paź 20:27
olka: chyba troche za szybko, a i odpowiedz ma byc niby −2
8 paź 20:29
olka: a wtedy do licznika wskoczy 1+√−x?
8 paź 20:31
Adamm: z całą pewnością 2
8 paź 20:34
Adamm: a nie, no tak
zapomniałem o tym minusie

będzie −2
8 paź 20:35
olka: kontynuuje z 20:26:
| | −(x+1)(1+√−x) | |
=lim |
| = lim −(1+√−x)= −(1+1)=−2 |
| | 1+x | |
Dobrze?
8 paź 20:37
Adamm: dobrze
8 paź 20:38
olka: Wszytsko jasne, dziękuję Adamm
8 paź 20:39