Granice
adrien: Oblicz granice
a) lim x−>+∞ (3√x3−3x2−x)
b) lim x−>+∞ (3√x3−3x2−√x2−2x)
8 paź 20:11
Adamm: | | (x3−3x2)2−(x2−2x)3 | |
3√x3−3x2−√x2−2x= |
| |
| | mianownik | |
mianownik=
3√x3−3x25+
3√x3−3x24√x2−2x+
3√x3−3x23√x2−2x2+
+
3√x3−3x22√x2−2x3+
3√x3−3x2√x2−2x4+
√x2−2x5
licznik = −3x
4+8x
3
dzielimy licznik i mianownik przez x
4, mamy
mianownik=
3√x3−3x23√1−3/x4+
3√1−3/x4√x2−2x+
3√x3−3x233√1−3/x√1−2/x2+
+
3√x3−3x23√1−3/x√1−2/x3+
3√x3−3x2√1−2/x4+
√x2−2x√1−2/x4
licznik = −3+8/x
licznik → −3
mianownik →
∞
całość → 0
8 paź 20:24