Podaj zbiór rozwiązań
Małgosia: Proszę o pomysł jak to ruszyć dalej:
l−x2+4l − l2−xl ≤ 4
l−(x2)l − l2−xl ≤ 4
l−(x−2)(x+2)l −l2−xl ≤4
− lx−2l lx+2l − l2−xl ≤ 4 Mam nadzieje, że dotąd jest ok..
8 paź 20:08
Jerzy:
Stek bzdur.
8 paź 20:15
5-latek: |−x2+4|= |−(x2−4)|= |x2−4|
wlasnosc wartosci bezwzglednej
|−a|= |a|
8 paź 20:16
5-latek: i druga wlasnosc
|a−b|= |b−a|
8 paź 20:18
5-latek: ta druga wlasnosc o tej wartosci |2−x|= |x−2|
8 paź 20:19
olka: a można to graficznie?
8 paź 20:27
5-latek: Tak mozna to rozwiazac graficznie ale i tak musisz poprzec to obliczeniami
8 paź 20:49
Eta:
y=|x
2−4|
y= |x−2+4
|x
2−4|≤|x−2|+4
Odp: x∊<−4,3>
==========
8 paź 20:53
5-latek: Zobacz |x2−4|= |(x+2)(x−2) |= |x+2|*|x−2|
|2−x|= |x−2|
to |x+2|*|x−2|−|x−2|≤4
teraz |x−2| moge wyciagnac przed nawias
|x−2|(|x+2|−1)≤4
Teraz dasz rade dalej ?
8 paź 21:11