matematykaszkolna.pl
poprosze o pomoc jurek: poprosze o pomoc niech m będzie punktem lezącym nazewnątrz okręgu o środku w punkcie o. prosta l przechodzi przez m i jest styczna do okręgu w punkcie p. druga prosta k przechodzi przez m i srodek okregu odowodnij że mp2 = mq * mr
8 paź 19:47
kochanus_niepospolitus: rysunek co to niby jest mp2 a co to niby jest mq co to jest mr
8 paź 19:49
jurek: skąd mam widzieć takie mam zadanie
8 paź 19:51
Eta: rysunek Myślę,że taki jest rysunek ( ale duchem nie jestem emotka Z twierdzenia o stycznej i siecznej: |MP|2=|MQ|*|MR|
8 paź 20:05
'Leszek: Ale wobec tego chyba chodzi o udowodnienie tego twierdzenia ? Dowod mozna znalesc w podreczniku do kl.II ( profil rozszerzony)
8 paź 20:12
Eta: No jasne ,że trzeba udowodnić ( ale zapis taki jak podałam) Jurek podał coś ....co nie ma odzwierciedlenia na rysunku ( i w dodatku te małe litery?
8 paź 20:23
'Leszek: @Eta , podalas chyba prawidlowa tresc zadania o to chyba chodzi o to twierdzenie , Czasami trzeba sie domyslac o co autorowi wpisu chodzi , wiec ja zaproponowalem zeby uczen poszukal dowodu tego twierdzenia w podreczniku !
8 paź 20:28
Ania: Nie na tego u mnie w podr
9 paź 09:08
'Leszek: Matematyka kl.l podrecznik , M.Kurczab 2012 r. str.220 (zakres podstawowy i rozszerzony )
9 paź 09:57