funkcja cyklonometryczna
kamil: witam,wytłumaczy mi ktoś dlaczego y=ctg(arctgx) to hiperbola ?
8 paź 17:46
kamil: up
8 paź 18:01
theone: Odpowiedź jest bardzo prosta, arctgx jest funkcją różniczkowalną w zbiorze liczb zespolonych,
więc z tw. Nadlera wiemy, że przeciwprostokątna w dowolnym trójkącie równoramiennym jest
odzwierciedleniem hiperboli.
8 paź 18:11
Adamm: | | 1 | | 1 | |
ctg(arctgx)= |
| = |
| |
| | tg(arctgx) | | x | |
8 paź 18:14
Jerzy:
@theone...pod warunkiem, że sin128x = 735
8 paź 18:29
kamil:

Dziękuje Panowie

mam jeszcze pytanie czy funkcja y=arcctg(ctgx) będzie wyglądać tak :
8 paź 19:14
Adamm:

linia y=x dla x∊(0;π)
tą linię "kalkujemy" na resztę przedziałów
rysunkiem będą takie odcinki, pozbawione końców
8 paź 19:24
kamil: dziękuje
8 paź 19:35