funkcja liniowa
Bratek: Hej, mam problem ze zrozumieniem warunku A2 + B2 > 0 w równaniu funkcji liniowej Ax + By + C
= 0.
Wymyśliłam sobie taki przykład A = 5, B = 0, C = 3; jest on zgodny z warunkiem, ale przecież z
niego wychodzi x = − 35, ale przecież to chyba nie jest nawet funkcja.
8 paź 16:42
Jerzy:
To oznacza,że A i B nie są jednocześnie równe 0
8 paź 16:50
Bratek: Ale ten mój przykład spełnia ten warunek, a i tak nie wychodzi funkcja
8 paź 17:00
5-latek:

x=−0,6 jesr rownaniem prostej
8 paź 17:08
5-latek: zeby wykres byl rowmnaniem funkcji liniowej musi miec postac y=ax+b
np y=−6 jest wykresem funkcji liniowej
8 paź 17:10
5-latek: Inaczej mialem napisac prosta o rownaniu y=6 jest wykresem funcji liniowej
Jeszcze zauwaz jedno kazda prosta o rownaniu x=a jest rownolegla do osi OY
8 paź 17:13