Rozwiąż układ równań
Adrian: Witam czy ktoś pomógłby mi obliczyć ten układ równań ?
(−1−a)2+(−2−b)2=r2
(−3−a)2+(4−b)2=r2
(5−a)2+(8−b)2=r2
8 paź 16:33
Adrian: Wyliczyłem sobie a które wyszło mi a=−1/2+3b i Nw co teraz zrobić dalej
8 paź 16:40
'Leszek: przyrównaj równanie 1) i 2) stronami i wykonaj potęgowania , otrzymasz równanie
3b − a = 5
tak samo zrób przyrównując rownania 2) i 3)
powodzenia !
8 paź 16:47
Janek191:
Trzeba odejmować równania stronami
8 paź 16:47
Adrian: No przyrownalem waśnie to 1 i 2 i mi wyszło ze a=−1/2+3b xD
8 paź 16:50
5-latek: czy to jest zadanie na napisanie rownania okregu przechodzacego przez 3 punkty ?
jesli tak to mozna zrobic to inaczej
Zalozmy za naszse rownanie ma posatc
x2+y2+ax+by+c=0
Z tego co widze to A= (−1,−2)
B=(−3,4)
C= (5,8)
dostajemy uklad rownan
{1+4−a−2b+c=0
{9+16 −3a+4b+c=0
{25+64+5a+8b+c=0
Wydaje mi sie ze ten uklad latwiej rozwiazac
8 paź 16:53
Adrian: Tak to jest na równanie okręgu przez 3 punkty
Dzięki zobace tym sposobem
8 paź 16:56
5-latek:
Tym sposobem wyliczysz a b c i dostaniesz rownanie okregu w postaci ogolnej i potem zamien jak
sobie na postac kanoniczna jesli taka posatc potrzebujesz
8 paź 16:59
Janek191:
1 + 2 a + a
2 + 4 + 4 b + b
2 = r
2
9 + 6 a + a
2 + 16 − 8 b + b
2 = r
2
25 − 10 a + a
2 + 64 − 16 b + b
2 = r
2
Mamy
2) − 1)
8 + 4 a + 12 − 12 b = 0 czyli 4 a − 12 b = − 20
oraz
3) − 1)
24 −12 a + 60 − 20b = 0 czyli − 12 a − 20 b = − 84
Rozwiązujemy układ równań
a − 3 b = − 5 ⇒ a = 3 b − 5
3a + 5 b = 21
−−−−−−−−−−
3*( 3 b − 5) + 5 b = 21
9 b − 15 + 5 b = 21
14 b = 36
8 paź 17:00
'Leszek: powinieneś z pierwszego układu 1) i 2) otrzymać równanie : 3b−a = 5
i z drugiego 2) i 3) : 2a + b = 5
albo zrób jak proponuje @5−latek
8 paź 17:01
Adrian: A to co napisał Janek jest dobrze ? Ja liczę i mi inaczej wychodzi teraz mi wyszło ze b=−2/3
8 paź 17:09
Adrian: Dobra już wiem ,zrobiłem głupi błąd xD
8 paź 17:15
'Leszek: sprawdziłem i powinie być układ równań : 3b−a = 5 i 2a + b = 8 ⇒a= 10/7 i b = 16/7
8 paź 17:18
Adrian: Ok dzięki wielkie
8 paź 17:19
Adrian: Witam a żeby zapisać równanie okręgu muszę mieć promień ?
8 paź 17:40
5-latek: A jak myslisz ?
Najpierw sobie odpowiedz na pytanie
Jakie znam postacie rownan okreu ?,
Jak one wygladaja ?
Wiec ?
8 paź 18:01