. 1/log_2 (2-sin2x) = 2/3
moniq: Hejj ludzie

Jak rozw takie równanie

Probowalam na krzyzz jak proporcje aale cos mi nie
wychodzi bo inaczej niz w odp

. 1/log
2 (2−sin2x) = 2/3
8 paź 16:21
Janek191:
Jaka jest dziedzina ?
| 1 | | 2 | |
| = |
| ? |
| log2 ( 2 − sin 2 x) | | 3 | |
8 paź 16:24
'Leszek: sprawdz treść zadania , bo wychodzi dziwne równanie : ( 2 − sin 2x)2 = 8 ? ?
8 paź 16:33
Janek191:
Może tam jest sin2 x zamias sin 2 x
8 paź 16:52
iteRacja:
zapytam tak jak wcześniej Eta
czy rozwiązujesz 1.206 d/ zbiór OE cz.3 ?
8 paź 16:55
iteRacja:
jeśli tak, to zrobieniu założeń powinnaś dostać prawą stronę nierówności w postaci
8 paź 17:00
iteRacja:
równania...
8 paź 17:01
'Leszek: kolego @iteRacja ? czyżbyś sugerował,że log2 ( 2 − sin2x) = log22 − log2 sin2x ?
8 paź 17:07
moniq: iteRacja:
Tym razem dobrze przepisalam dzk

znalazlam blad w przeksztalceniu i wychodzi −1/2=log
2 sin
2x i co dalej moge zrobic
8 paź 17:12
Janek191:
log
2 sin 2 x = − 0,5
8 paź 17:15
moniq: Czyli sin 2x= pierwiastek z 2/2
8 paź 17:17
iteRacja:
'Leszek nie! nie proponuję takiego przekształcenia

taka postać wychodzi w 1.206 d/, ale okazuje się, że @moniq rozwiązuje inny przykład
8 paź 17:18
moniq: No tak a jak teraz to rozw

Jakos trzeba x wyliczyć tylko jak

Przez 2 nie podziele...
8 paź 17:18
8 paź 17:20
moniq: Jak do tego doszles
8 paź 17:20
'Leszek: no więc jak w końcu wygląda to wyjściowe równanie ? ?
bo to które jest napisane w treści można rozwiązać tylko numerycznie z kalkulatorem !
8 paź 17:21
8 paź 17:22
moniq: Koncowe rownanie to pierwsza linijka z 17:15 (sin 2x= pierwiastek z 2/2)
8 paź 17:23
moniq: A z yego oksss

a teraz moge to poprostu przez dwa podzielic
8 paź 17:24
Janek191:
| | π | | π | |
2 x = |
| + 2π* k lub 2 x = ( π − |
| ) + 2π* k / : 2 |
| | 4 | | 4 | |
8 paź 18:22