czy ciąg jest monotoniczny od pewnego miejsca
Kamil: Witam, jak zrobić tego typu zadanie?
trzeba zbadać czy ciąg jest monotoniczny od pewnego miejsca.
Ja robię to tak iż badam
Więc na tym przykładzie z linka jest:
2n
2>n
2+2n+1
Czy dobrze robię?
nie ma jakichś błędów?
https://image.ibb.co/bFkm8w/qwqw.png
8 paź 16:21
'Leszek: robisz dobrze , rozwiąż tę nierówność dalej !
8 paź 16:39
Kamil: n∊(1−
√2,1+
√2)
Czyli od n=1 do n=2 jest rosnący ciąg, a od n=3 ciąg jest malejący
8 paź 16:51
Adamm: no nie
n∊(− ∞; 1−√2)∪(1+√2; ∞)
8 paź 16:55
Kamil: 0>−n
2+2n+1
więc chyba mam dobrze przedziały?
bo ramiona skierowane do dołu, i tylko trochę wystaje ponad y=0
8 paź 17:05
Kamil: halo, pomoże ktoś?
8 paź 17:26
iteRacja:
2n2>n2+2n+1
2n2−n2−2n−1>0
n2−2n−1>0
czy na początku zrobiłeś założenie n∊N+ ?
8 paź 17:40
Kamil: tak, ale czy mój post z 17:05 jest zły?
8 paź 17:42
iteRacja:
post jest dobry, ale do niego i do mojej postaci jest prawidłowa jest odpowiedź @Adamma 16:05,
a nie Twoja 16:51
8 paź 17:45
iteRacja:
a ponieważ ułożyłeś równwanie
to ciąg od 3 wyrazu jest malejący
8 paź 17:54
Kamil: spójrz 16:51
8 paź 18:43
iteRacja:
tak jak napisałeś 16:51, od trzeciego wyrazu maleje
czyli ciąg monotoniczny od pewnego miejsca
dobrze rozwiązałeś
8 paź 18:56