Ciągi
Makfa: Liczby x1 i x2 są miejscami zerowymi funkcji f(x)=x2+bx+c. Wyznacz zbiór wartości funkcji f
wiedząc, że ciąg (x1, √2, x2) jest geometryczny, a ciąg (x1, √3, x2) jest arytmetyczny
8 paź 16:01
Eta:
z def ciągu arytm x
1+x
2=
√3
z de. ciagu geom x
1*x
2=2
masz wzory Viete
'a
a=1 to b= −
√3 i c= 2
f(x)=x
2−
√3x+2 −−− parabola ramionami do góry
| | −Δ | |
to ZW= <q,∞) q= |
| =.......... |
| | 4a | |
dokończ
8 paź 16:09
iteRacja:
x
1+x
2 = 2*
√3
8 paź 16:11
Makfa: Dziękuję bardzo
8 paź 16:13
Eta:
A no "Racja"
a,b,c tworzą ciąg arytm. ⇒ 2b=a+c
x1+x2=2√3 ⇒ b= −2√3
.....................
Myślę ,że już dokończysz samodzielnie
ZW=................
8 paź 16:14