Równania - liczby zespolone
Warg: Proszę o pomoc i dokładne rozpisanie szczególnie przykładu 2. W 2 wychodzi mi −1+2i, a w
odpowiedziach jest −2i+1, nie wiem gdzie leży błąd.
1. (8−3i)(1+3i)+|1−i√3)
2. 2+ii
8 paź 15:52
'Leszek: | | 2 + i | | (2+i)*i | | 2i − 1 | |
2) |
| = |
| = |
| = 1 − 2i |
| | i | | i*i | | −1 | |
8 paź 16:03
Warg: A nie powinno się mnożyć przez −i?
8 paź 16:05
'Leszek: można , to samo otrzymasz , sprawdz !
8 paź 16:07
Warg: Czy w takim razie i*(−i)=1?
Ja zapisywałam w ten sposób, że i*(−i)=(−i)2= −1, stąd błędne obliczenia, ale nie rozumiem
dlaczego i*(−i)=1.
8 paź 16:41
'Leszek: ponieważ : i*i = −1
8 paź 16:49