Wzory
prostezad: Wytłumaczy mi ktoś jak korzystać poprawnie ze wzorów Viete'a? Chodzi mi o to, że w zadaniu mam
x
1+x
2=6
Ze wzorów wynika, że w takim razie 6=
−ba, więc powinno wyjść 6a=−b, a ma wyjść a=−6, co ja
tu robię źle, bo wiem, że zadanie banalne, ale nie umiem do tego dojść

//
8 paź 15:34
'Leszek: podaj równanie !
8 paź 15:36
prostezad: Przepraszam, więc tak: "Suma wszystkich pierwiastków wielomianu W(x)=x 3 +ax 2 +x+c jest
równa 6. Znajdź współczynniki a i c wiedząc, że W(x) jest podzielny przez wielomian V(x)=x "
żeby W(x) był podzielny przez V(x) to :
c=0
wtedy :
W(x)=x3+ax2+x=x(x2+ax+1)
suma pierwiastków jest równa 6 zatem :
0+x1+x2=6\newline x1+x2=6
korzystamy ze wzorów Viete'a :
−a=6\newline a=−6
nie rozumiem czemu tak ma być z tymi wzorami
8 paź 15:43
Ajtek:
Zauważ, że:
ax2+bx+c a Ty masz: x2+Ax+1 czyli: a=1, b=A, c=1
po podstawieniu wychodzi A=−6
8 paź 15:55
'Leszek: dla równania kwadratowego : x1 + x2 =6 oraz x1 + x2 = −a/1 ⇒a = −6
8 paź 15:58
prostezad: Rozumiem, bardzo dziękuję
8 paź 16:05