Co to za metoda?
ABCD: Co to metoda fingona? Zadanie: Zapisz wielomian W(x)=x 4 +2x 3 +5x 2 +4x+3 jako
iloczyn dwóch wielomianów drugiego stopnia o współczynnikach całkowitych dodatnich
Ktoś odpowiedział:
Metodą Fingona jeszcze szybciej:
− przy x4 stoi 1, więc za darmo mamy a=d=1
− wyraz wolny =3, więc bez zmniejszania ogólności, możemy przyjąć, że c=1,\ f=3
− pozostają na 2 zmienne, które też bardzo łatwo wyznaczyć
i puf, mamy wynik
Ktoś mi zdradzi co to za metoda? XD Szukam w necie i nic nie ma xd
8 paź 15:22
asd: dfds
8 paź 15:23
5-latek: witam
8 paź 15:23
5-latek: Nie ma tak latwo 5−latku
8 paź 15:28
ABCD: rozumiem śmieszki i pewnie ktos to sobie wymyślił, ale wytłumaczcie mi chociaż jak to działa XD
bo działa, skoro wynik wychodzi xd
8 paź 15:30
karty do gry : W(x) = (ax2 + bx + c)(dx2 + ex + f) = x4 + 2x3 + 5x2 + 4x + 3
Widzisz, że przy x4 stoi 1, więc a = d = 1
c*f = 3 skąd c = 1 i f = 3 (bądź na odwrót)
Zmienne b i e wyznaczysz po wymnożeniu dwóch trójmianów kwadratowych.
8 paź 15:39
5-latek: Fingon odpowiedzial tak Moz esprobuj wymnozyc (ax2+bx+c)(dx2+ex+f) gdzie a b c d e f
∊N i skorzystaj z rownosci woelomianow
To jest Metoda Fingona
8 paź 15:43
prostezad: aaaaa o nie haha, już rozumiem, dzięki i przepraszam za głupie pytanie XD
8 paź 15:44
Adamm: https://www.matematyka.pl/206721.htm
pewnie odwołujesz do tego postu
nie ma żadnej "metody Fingona"
to jest zabieg który się często stosuje, rozkład na iloczyn wielomianów o współczynnikach
całkowitych
8 paź 15:53
Adamm: fingon to po prostu jakiś użytkownik tamtejszego forum
8 paź 15:56
Eta:
8 paź 15:56