turysta
Szybkość: Turysta udaje się z miejscowości A do odległej o 30 km miejscowości B. Ma do wyboru
dwa sposoby przebycia tej drogi. W pierwszym z nich przez połowę drogi jedzie rowerem, a
następnie maszeruje piechotą. Drugi sposób polega na jeździe rowerem przez połowę
czasu, a następnie marsz. Którym sposobem turysta szybciej dojdzie do celu ? Jakie są
średnie szybkości w obydwu przypadkach ? Prędkości marszu i jazdy na rowerze wynoszą
odpowiednio: 6 km/h i 24 km/h
8 paź 14:19
Szybkość: Ktoś coś

?
8 paź 14:32
5-latek: Pewnie kolega
PW (pozdrawiam napisalby tak
Zaraz Panie profesorze
8 paź 14:41
Szybkość: Przypadek I
Vśr = 9,6 km/h
Przypadek II
No jeszcze nie wiem
8 paź 14:55
'Leszek: w drugim przypadku jest to srednia arytmetyczna vsr = (v1+v2)/2 = 15 km/h
8 paź 15:16
iteRacja:
przypadek I średnia arytmetyczna
vśr zgadza się
8 paź 15:17
iteRacja:
upss miało być harmoniczna
8 paź 15:18