Rozwiąż równanie
Bartek: Rozwiąż równanie
|4−|1−(x−3)
2||=4
Chodzi mi o rozwiązanie nie odpowiedź
8 paź 14:09
Jerzy:
⇔ 4 − |1 − (x−3)2)| = 4 lub 4 − |1 − (x−3)2| = −4 ⇔
⇔|1 − (x−3)2| = 0 lub |1 − (x−3)2)| = 8 ... i dalej sam.
8 paź 14:12
5-latek: Wydaje mi sie ze trzeba bedzie tak
Opszczamy napjbardzie sajna wartosc bezwzgledna
4−|1−(x−3)2|= 4 lub 4−|1−(x−3)2|= −4
Teraz rozwiazuj te dwa rownania
8 paź 14:15
5-latek: najbardziej skrajna ... itd
8 paź 14:16
Jerzy:
(x−3)2 = 1 lub (x−3)2 = 9 ⇔ x = 4 lub x = 2 lub x = 6 lub x = 0
8 paź 14:20
Bartek: Dzięki
8 paź 14:20
Eta:

Graficznie
f(x)= |4−|1−(x−3)
2|| −−− wykres
y=4
punkty wspólne:
x∊{0,2,4,6}
8 paź 15:49